D.I.C. Veritas

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, 27.07.2020, Podignuta optužnica protiv šestorice okrivljenika zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1999., 2000., 1998., 2000., 2000., 1998.) zbog počinjenja kaznenog djela javno poticanje na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona. (27. 7. 2020.)

Podignutom optužnicom okrivljenike se tereti da su se 11. lipnja 2020. oko 21,00 sat u Zagrebu, zajedno i po dogovoru okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvookrivljenik samostalno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo “u”, a tekst prema svom sadržaju i izgledu izražava i potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Šestorica okrivljenika su, tereti ih se, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima druge nacionalne manjine i, u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osobama druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik te glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Državno odvjetništvo u optužnici je predložilo da se protiv šestorice okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), a koji im je ranije bio određen rješenjem suca istrage.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.