D.I.C. Veritas

Pink.rs, 03.03.2020, Jutarnji program: U Americi, uoči dolaska predsednika Srbije, pušten NAJVEĆI REVIZIONISTIČKI FILM IKADA” Hrvatski reditelj za genocid nad Jevrejima OKRIVIO SRBE – REAGOVAO SVETSKI JEVREJSKI KONGRES

Film “Zagrljaj sudbine” drugi je u nizu kontroverznih revizionističkih dokumentaraca hrvatskog reditelja Jakova Sedlara protiv Srba. Najnoviji istorijski falsifikat optužuje Srbe za genocid nad Jevrejima u toku Drugog svetskog rata. Srbi nisu skrivali Jevreje, već su “očistili zemlju od njih”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u Vašingtonu na godišnjoj konferenciji Američko izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC), pred oko 20.000 ljudi, među kojima su i najmoćniji političari iz celog sveta.

Vučić je u svom govoru spomenuo i Jasenovac, iako su hrvatske i albanske lobi grupe pokušavale da spreče da se ovi zločini spominju na ovako važnoj konferenciji.

Samo nekoliko dana pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optutovao u Vašington, u Njujorku je prikazan film hrvatskog reditelja Jakova Sedlara “Zagrljaj sudbine” koji po oceni Svetskog jevrejskog kongresa (SJK), pun neistina i ismišljenih i prepravljenih činjenica o Holokaustu, a biće prikazan i danas i sutra u Vašingtonu.

Predsednik Dokumentaciono informcionog centra Veritas Savo Štrbac, kaže da je autor filma hrvatski svetski poznati reditelj Jakov Sedlar, koji je dosad objavio nekoliko revizionističkih filmova.

On sada pokušava da napravi film o albansko-jevrejskom prijateljstvu, u kojem je prikazano da su Albanci od zlih Srba spasavali Jevreje, posebno na Kosovu. Ovaj film emitovan je u Njujorku tri dana pred dolazak Vučića u SAD i AIPAC skupa, a sinoć je prikazan u Vašingtonu – kaže Štrbac.

Na ovaj film je, kako kaže istoričar Saša Adamović, reagovao Svetski jevrejski kongres, iznoseći brojne primedbe o iznošenju istine u filmu.

- Pratio sam reakcije i hrvatskih medija, koji nisu mogli da sakriju ljubomoru zbog govora srpskog predsednika na jednom skupu kakav je AIPAC. Video sam jedan članak vodećeg hrvatskog lista koji priznaje da u Hrvatskoj bujaju revizionističke ideje, a gde se u daljem tekstu Srbiji podmeće da je bila ista kao NDH, te da je navodno Nedić među prvima lično obavestio Hitlera da je Srbija postala “juden fraj”, što svakako nije istina – kaže Adamović i nastavlja:

- Dakle, ponovo izjednačavaju NDH i okupiranu Srbiju u Drugom svetskom ratu, valjda kako bi njima (Hrvatima) bilo mnogo lakše – kaže istoričar.

Reakcija Svetskog jevrejskog kongresa

Prikazivanje “Zagrljaja sudbine” na nedavnom Festivalu sefardskog jevrejskog dokumentarnog filma u Njujorku, izazvalo je reakciju SJK koji je osporio validnost tog filma uz ocenu da je Sedlar deset minuta svog ostvarenja posvetio “odgovornosti Srbije za razaranje jevrejske zajednice”. U reagovanju SJK je apostrofirana i činjenica da je Hrvatska u to vreme bila “nacistički marionetski režim” u kojem su ubijani Srbi, Romi i Jevreji, a da je Srbija bila zemlja pod okupacijom nacista i njihovih saveznika. U filmu se iznosi niz činjenica koje se ne mogu potvrditi ili su notorne laži o jevrejskoj istoriji, a kao posebne Sedlarove “izmišljotine” SJK navodi tvrdnju da su Jevreji u Albaniji prisutni od četvrtog veka, kao i da je Albert Ajnštajn putovao u SAD 1933. godine s albanskim pasošem. Kao netačnu navode i tvrdnju Sedlara da je posle Karadorđevog ustanka u 19.veku naređeno da svi Jevreji napuste Srbiju što je, kako navode u SJK-u, apsolutno netačno. Sedlaru zameraju i da Srbiju predstavlja kao jednog od najbližih saveznika Trećeg Rajha u Evropi tokom čitavog Drugog svetskog rata i kao zemlju u kojoj, za razliku od ostalih republika bivše Jugoslavije, tokom rata nije bilo nikakvog otpora Hitleru. Takođe, zameraju što u filmu ne spominje NDH, što povezuju s Sedlarovim ranijim projektima poput dokumentarca o Jasenovcu, za koji smatraju da je “jedan od najvećih revizionističkih pokušaja na ovim prostorima”.

Štrbac o AIPAC-u: Učešće nije mogao da obezbedi svako

Kako ocenjuje Štrbac, AIPAC skup je bio od izuzetne važnosti, i učešće na istom nije mogao da obezbedi svako. Odlazak srpskog predsednika je, kaže, zaslužen velikim zalaganjem i radom na jačanju izraelsko-srpskog prijateljstva.

- Pojavljivanje na ovakvom skupu, koji organizuje možda najmoćnija lobistička organizacija, značilo bi da, šta god se na skupu iznese, ima određenu težinu i može doprineti boljim odnosima, kako Amerike prema Srbiji, tako i Izraela i Srbije – kaže Štrbac za “Novo jutro”.

Na pitanje da li nas Amerika bolje razume preko jevrejskih lobista nego direktno, Štrbac kaže da se apsolutno slaže da stvari stoje upravo tako.

- U američkoj visokoj politici ima jako mnogo ljudi koji su poreklom Jevreji, a čini mi se da sve i počiva na ličnim kontaktima – kaže Štrbac.

 

Zorica Gregurić

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.