D.I.C. Veritas

Politika, 01.02.2015., Kako je oslobođen Branimir Glavaš

Hrvatsko pravosuđe, posle više od četiri godine razmatranja ustavne žalbe, sa nekoliko poteza poništilo presudu ratnom komandantu Osijeka za surove zločine nad Srbima

Branimir Glavaš, ratni komandant Osijeka i jedini hrvatski političar ikad osuđen za ratne zločine, ponovo je slobodan čovek i može da se vrati u Hrvatsku bez straha da će tamo biti uhapšen zbog zločina nad Srbima. Hrvatsko pravosuđe, posle više od četiri godine razmatranja ustavne žalbe, u januaru je sa nekoliko poteza poništilo presudu kojom je Glavaš bio pravnosnažno osuđen na osam godina zatvora za surove zločine nad osječkim Srbima.

Glavašu, inače državljaninu BiH, omogućen je izlazak na slobodu iz mostarskog zatvora gde je služio kaznu, a zatim i slobodan povratak u Hrvatsku ako to bude želeo. Za slučajeve poznate kao „Selotejp” i „Garaža” sudiće mu se ponovo pred Vrhovnim sudom, iako je već odležao više od polovine izrečene kazne. Ovoga puta braniće se sa slobode kao čovek kome je najviši hrvatski sud ukinuo presudu za ratni zločin.

Odluka je doneta nakon pobede kandidatkinje HDZ Kolinde Grabar Kitarović na predsedničkim izborima u Hrvatskoj. HDZ bio je na vlasti u Hrvatskoj i u vreme hapšenja i suđenja Glavašu. Do pre nepune tri sedmice gotovo je pet godina slučaj „Glavaš” stajao otvoren u arhivi Ustavnog suda Hrvatske, bez donošenja bilo kakve odluke o žalbi koju je podneo njegov advokat Dražen Matijević, iako zakon za to propisuje rok od godinu dana.

Advokat je u ustavnoj tužbi tražio zaštitu osnovnih ljudskih prava za Glavaša, odnosno pravo na suđenje pred nezavisnim sudom i pravo na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem odbrani optuženog moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.

U međuvremenu, Glavaš je pravnosnažnu presudu od osam godina zatvora služio u BiH, čiji je državljanin. Nekoliko dana pošto je njegov osječki branilac pred televizijskim kamerama pročitao tužbu podnetu pre pet godina, Ustavni sud Hrvatske je 12. januara odlučio da se oglasi. Doneta je odluka kakvu sudovi u praksi vrlo retko izriču – ukida se pravnosnažna presuda Vrhovnog suda Hrvatske. Time je van snage stavljena presuda za ratni zločin kojom je Glavaš osuđen za ubistvo desetak srpskih civila, bačenih u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta, kao i za mučenje i ubistvo dvojice Srba u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991. godine.

Ustavni sud od Vrhovnog suda sada traži da ponovi postupak kojim je potvrdio osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda i da još jednom razmotri žalbe na prvostepenu odluku. Uz Glavaša, ustavne tužbe na presude podneli su i Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, koji su s njim osuđeni u tim predmetima.

O odluci Ustavnog suda Hrvatske odmah je obavešteno Ministarstvo pravosuđa BiH, pa je Glavaš pušten na slobodu. Po propisima BiH, on ne može da bude izručen Hrvatskoj ako na to sam ne pristane.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu je 16. januara raspisalo poternicu za Glavašem, smatrajući da je i dalje na snazi nepravnosnažna presuda od deset godina zatvora, budući da je Ustavni sud ukinuo samo odluku Vrhovnog suda. Taj sud je ukazao da zakon nalaže obavezan pritvor za svakog ko je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na više od pet godina zatvora.

Ipak, poternica je vrlo brzo povučena, jer je vanraspravno veće prihvatilo žalbu Glavaševog advokata i zauzelo stav da ne postoji rešenje o istražnom zatvoru za Glavaša, pa prema tome ni pravni osnov za raspisivanje poternice.

Epilog je to da nema više nikakvih zakonskih prepreka da se Branimir Glavaš već danas kao slobodan čovek vrati u Hrvatsku, iz koje je pobegao 2009. godine uoči izricanja prvostepene presude, kada je pušten iz zatvora u Mostaru. Do eventualnog povratka u Hrvatsku Glavaš se vratio u porodičnu kuću u mestu Drinovci kod Gruda.

———————————-

Pretnje na „Fejsbuku”

Stručna javnost u Hrvatskoj podeljena je oko odluke Ustavnog suda. Dodatnu prašinu u javnosti podigla je objava na Glavaševoj „fejsbuk” stranici, na kojoj je postavljena fotografija pet obešenih osoba i tekst osme Božje zapovesti u kojoj piše: „Ne reci lažna svedočanstva.“

Glavaš je poslao saopštenje u kome je naveo da je „fejsbuk” stranicu ažurirao njegov sin Filip uz još nekoliko osoba, ali da na sebe preuzima odgovornost za sve objavljene sadržaje. On je sinovljev postupak ocenio kao pogrešan i neprimeren, ali razumljiv u svetlu emocionalne napetosti usled iščekivanja odluke Ustavnog suda. Dodao je i da je tom objavom njemu naneta šteta, jer mu se kroz ceo postupak „imputiralo kako zastrašuje svedoke“.

Dorotea Čarnić
objavljeno: 01.02.2015.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.