D.I.C. Veritas

Politika, 01.06.2021, Slučaj „Glavaš” vraća Hrvatsku u devedesete

Kao predsednik, Zoran Milanović je primio Tihomira Blaškića, odlikovao Zlatana Miju Jelića i vratio odlikovanja i čin Branimiru Glavašu, koji se tereti za likvidacije i mučenje 100 Srba

Preostali Srbi u Hrvatskoj odluku predsednika te zemlje Zorana Milanovića da vrati sedam odlikovanja i čin generalu Branimiru Glavašu, svojevremeno osuđenom u Hrvatskoj za ratne zločine nad Srbima, u Osijeku su doživeli kao nedobronamerni gest. Ono što je odbijala da uradi Kolinda Grabar Kitarović kao kandidat HDZ-a, odbacujući svaku mogućnost da ima veze s Glavašem, to je uradio predsednik Hrvatske koji je ne tako davno bio na čelu SDP-a.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas” Savo Štrbac kaže da ga ne iznenađuje odluka Milanovića i da nije dobro da ga Srbi doživljavaju kao nekog ko se ne zalaže za njihova prava. „Ovim gestom su mogli da zaključe da im je i Milanović okrenuo leđa, što nije dobro, jer ne zaboravite da za SDP i Milanovića više glasa Srba nego za sve srpske snage u Hrvatskoj, uključujući i Pupovčev SDSS. Njegov gest može da se protumači i kao pomoć SDP-u u drugom krugu lokanih izbora i možda je zbog toga i ova stranka pobedila u Rijeci”, kaže za „Politiku” Savo Štrbac.

Otkako je stigao na Pantovčak, Milanović je uspeo da primi Tihomira Blaškića, pravosnažno osuđenog u Haškom tribunalu, da odlikuje Zlatana Miju Jelića, protiv koga se u Bosni i Hercegovini vodi krivični postupak zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u Mostaru, kao i da i vrati Glavašu ono za čime je žudeo – metal s državnom posvetom, potvrdu da Hrvatska nema etičkih dilema o ispravnosti njegovih dela.

A Branimir Glavaš, koji je tražio da mu se vrate odlikovanja jer je formalno pet godina neosuđena osoba, veoma je zadovoljan odlukom Milanovića i na svom fejsbuk profilu je napisao: „Hvala bogu da imamo predsednika koji poštuje Ustav, zakone RH i sudske presude, a ne kao ona ’kokoš’ (Kolinda Grabar Kitarović), koja je nakon što je izgubila predsedničke izbore pokazala srednji ’prst’ celoj naciji.”

Milanović je svoju odluku objasnio da je reč o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravnosnažna presuda Glavašu i ostalim okrivljenima i o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostepena presuda u tom slučaju, pa je postupak vraćen na početak. Međutim, Milanović svesno prenebregava činjenicu da u ovom postupku do sada nije bilo napretka. O tome povremeno pišu novinari i govore aktivisti za ljudska prava, ali je to uzalud zato što pravosuđem u ovom delu Hrvatske drmaju kadrovi iz devedesetih, kada je bilo poželjno okretati glave od pobijenih osječkih Srba i njihovih porodica.

Krajem 2019. godine, kada je prikupljao potpise za predsedničku kandidaturu, Zorana Milanovića je lično svojim potpisom pomogao Branimir Glavaš. Milanović je tada taj potpis odbacio, ali očigledno nije zaboravio ovu podršku, pa je posle godinu i po dana vratio uslugu. Savo Štrbac navodi da je Milanović nepredvidljiva ličnost i navodi da niko ne zna kakve će poteze povući. „Milanović je imao na pameti dve stvari, da vrati dug Glavašu i da na taj način pridobije koji glas za SDP na lokalnim izborima. Meni smeta kod Milanovića što izigrava demokratu i antifašistu, što u većini poteza i jeste, ali onda napravi tako glupe poteze koji ga svrstavaju u krajnje desne frakcije gde su i proustaše”, dodaje Štrbac.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je potpuno nevažno koja stranka vlada Hrvatskom i da, kada je u pitanju odnos prema Srbima, između hrvatskih partija nema razlike. „Svako ko je ubijao Srbe za njih je heroj i čak ni pravosnažne presude hrvatskih sudova nisu razlog da se ubice Srba ne unaprede i nagrade. Milanović je vratio činove i odlikovanja ustaši, osuđenom ubici srpskih civila, Branimiru Glavašu. Da li je to Hrvatska preko koje mi treba da uđemo u EU, da li su to vrednosti koje Srbija treba da usvoji kao svoje”, poručio je Vulin.

 

Dejan Spalović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.