D.I.C. Veritas

Политика, 01.08.2020, Шта може Србин да слави у Книну

Најава да ће новоизабрани потпредседник хрватске владе и функционер СДСС-а Борис Милошевић присуствовати прослави „Олује” у Србији није дочекана с одобравањем. Док Милошевић каже да би то био важан гест који ће побољшати статус српске заједнице у Хрватској, председник „Веритаса” Саво Штрбац наводи да га таква могућност „доводи до очаја”. Истовремено, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Милошевића да „не прелази црвену линију”.

Пре два дана огласио се и председник Србије Александар Вучић наводећи да лично не може да подржи присуство политичких представника српског народа на прослави „Олује”, али да ће се трудити да их разуме. Борис Милошевић је свој могући одлазак образложио наводећи да има „желудац” за сваки гест како би се побољшао статус српске заједнице. Навео је и да не може да заборави невине жртве, запаљене куће, егзодус становништва јер то чини део његовог идентитета.

Упркос томе што је дубоко погођен овом најавом, Саво Штрбац каже за „Политику” да је за њега она очекивана јер је све указивало на то да је пре формирања хрватске владе постигнут договор у вези с присуством Срба на прослави „Олује” и да су целе недеље пуштани „пробни балони” да би јавност прихватила Милошевићев одлазак у Книн. „Ниједна особа која је избегла из Крајине неће подржати тај гест. Мој став је да треба ићи на комеморације жртава без обзира на то којој су националности припадале, али не може ме нико натерати да несрећу мог народа славим као двоструки празник”, изјавио је Штрбац.

Он је подсетио да се у Хрватској славе два празника, Дан победе и домовинске захвалности, и додаје да до сада није било разлике у тумачењу акције „Олуја” међу Србима из Крајине и онима из других делова Хрватске који и даље тамо живе.

„Све нас који радимо око ’Веритаса’ ова одлука доводи до очаја”, каже Штрбац. Додаје да има неке симболике у томе што се све ово дешава четврт века од почињеног злочина над Србима, и то од стране некога ко носи презиме Милошевић, будући да је Слободан Милошевић означен као особа „која је све почела”. Ипак, било како било, додаје Штрбац, Андреј Пленковић би одласком Бориса Милошевића, постигао циљ.

На нашу констатацију да ће министар хрватских бранитеља Томо Медвед отићи у Груборе, Штрбац каже да на та два потеза не може да се гледа на исти начин јер је у Груборима доказано да је почињен „злочин над злочинима” и да би сви хрватски државни званичници требало да се извине потомцима тих људи, уколико су они међу живима. Сличан је став и Миодрага Линте, који је јуче позвао Бориса Милошевића да „не прелази црвену линију” и да „не пљује у лице посебно протераним и убијеним Србима и члановима њихових породица”. Линта је одбацио Милошевићеву тврдњу да ће његов одлазак у Книн побољшати положај преосталих Срба у Хрватској.

„За протеране Србе, српске повратнике и породице несталих ’Олуја’ и даље траје јер нису остварили своја имовинска, стечена и бројна друга права, нису пронашли и сахранили своје најмилије, нису кажњени налогодавци и извршиоци злочина над нашим народом, нису престала хапшења и суђења Србима без икаквих доказа и нису решени бројни проблеми на крајишком подручју”, поручио је Линта и додао да претходна Пленковићева влада није учинила ништа да би побољшала положај Срба, већ да је повећан број физичких напада на српске повратнике и раширен говор мржње, а рехабилитација усташтва и НДХ је ушла у завршну фазу. Подсећа и да је легализован поздрав „за дом спремни”, а Сабор је био покровитељ комеморације усташким злочинцима у Блајбургу.

Да би присуство политичких представника Срба на обележавању годишњице војне операције „Олуја” било ново понижење за све Србе у Хрватској, оцењује историчар Немања Старовић, додајући да би то значило и легитимизацију „злочиначке акције” у којој је прогнано више од 200.000 Срба. Старовић истиче да има максимално разумевање за деликатну позицију у којој се налазе политички представници Срба у Хрватској који су, како каже, изложени жестоким притисцима и условљавањима како би српски народ добио оно што му припада, али такође и да постоје „црвене линије” које се не смеју прећи.

„Једна од њих је легитимизација злочиначке акције ’Олуја’, на чему инсистира државно руководство Хрватске”, каже Старовић за Танјуг коментаришући најаву да ће потпредседник хрватске владе Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке отићи на прославу годишњице војне акције „Олуја”. Старовић сматра да Милошевићево присуство неће значајније допринети побољшању услова живота Срба у Хрватској који, како каже, ни после 25 година од ратних сукоба не могу да остваре своја уставна права као што је право на употребу ћирилице у Вуковару и другим деловима у којима чине више од 30 одсто становништва.

Додаје да притисци на политичке представнике Срба у Хрватској да присуствују и тиме легитимизују операцију „Олуја” говоре о дубоко неприхватљивом стању у хрватском политичком друштву и подсећају на инсистирање да жртва легитимише насиље које је извршено над њом. „Акција ’Олуја’ је угаони камен државотворног наратива изграђен у последњих 25 година у Хрватској, а такви притисци, између осталог, говоре и о несигурности која постоји у хрватском друштву и дубинској свести да је та акција имала злочиначки карактер”, сматра Старовић.

Каже да је „Олуја” завршни чин масовног прогона Срба из Хрватске који је почео 1990. године и током којег је прогнано близу 500.000 хрватских грађана српске националности. Подсећа и да велики број прогнаних Срба до данас није успео да оствари право на имовину, пре свега, у виду станарских права која су, указује Старовић, призната у свим републикама бивше Југославије, осим у Хрватској. Иако је, како каже, Хашки трибунал пропустио прилику да да свој допринос утврђивању правосудне истине о догађајима током акције „Олуја” тиме што је у другостепеном поступку ослободио хрватске генерале, Старовић је уверен да је историјска истина апсолутно непобитна и да се свако може уверити о злочиначком карактеру те операције преслушавајући тонске записе брионских састанака.

„На њима се чује глас Фрање Туђмана, који говори о потреби наношења таквих удара Србима да они практично нестану, као и да треба избацивати летке којима ће се Срби позивати да остану јер ће им се тобоже гарантовати грађанска права. Након тога чује се језиви, цинични Туђманов смех”, наводи Старовић.

ДСС: Неприхватљиво да присуствује представник СДСС-а

Одлука Самосталне демократске српске странке у Хрватској да њихов представник присуствује обележавању 25. годишњице акције „Олуја” и прослави „такозваног Дана победе и домовинске захвалности у Книну људски је несхватљива и апсолутно неприхватљива”, оценила је јуче Демократска странка Србије. ДСС сматра, преноси Бета, да најава да ће председник СДСС-а истовремено у Рачи присуствовати обележавању годишњице злочина почињених над Србима у време акције „Олуја”, „ни на који начин не умањује понижење српског народа прихватањем учешћа на прослави злочина учињених над њим 1995. године”.

Вулин: Не верујем да је могуће да Србин оде на прославу „Олује”

Министар одбране Александар Вулин изјавио је јуче да не верује да је могуће да Србин оде на прославу „Олује”, када су из Хрватске протерали 250.000 Срба, убили више од 2.000 и дана када су на Петровачкој цести побили децу у избегличкој колони. „Не верујем да је то могуће. Када будем видео, тек ћу онда поверовати. До тада, остајем у уверењу да нема Србина који ће прославити истребљење Срба из Хрватске”, рекао је Вулин, а саопштило је Министарство одбране.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.