D.I.C. Veritas

Политика, 03.04.2018, Одаловић: Крајем априла састанак о несталима

Подаци „Веритаса“ показују да има да има 1.900 несталих Срба и 865 грађана хрватске националности

У Загребу ће крајем априла бити одржан нови састанак на коме ће представници Србије и Хрватске сумирати резултате у истрази о несталим који су постигнути у протекла два месеца од када је у Београду председник Александар Вучић примио чланове породица несталих у току ратних сукоба на територији Хрватске, каже за „Политику“ Вељко Одаловић, председник Комисије Србије за нестала лица.

Политика, 03.04.2018, Одаловић: Крајем априла састанак о несталима
„Радимо на припреми тог састанка, расправљамо о свим темеама и отвореним питањима. Имали смо мали застој у раду комисија који хоћемо сад да превазиђемо. Интензивно правимо анализе и претражујемо документа у шта су укључене све службе које поседују неке архиве“, објашњава Одаловић и додаје да је после састанка у Београду атмосфера много опуштенија.

За Загреб нема важнијег билатералног питања од откривања судбине несталих. На томе су инсистирали и сви претходни председници и премијери ове земље. Међутим, спискови које имају Србија и Хрватска прилично се разликују. И једни и други тврде да су бројке којима се барата са друге стране много мање. Према подацима хрватског Министарства бранитеља још се трага за 1.600 несталих грађана. Међу њима је 930 особа хрватске и 670 особа српске националности. Том списку се, како кажу, може додати још 200 особа са српским држављанством које су нестале за време рата на подручју Хрватске. Подаци Документационог центра „Веритас“, међутим, показују да има 1.900 несталих Срба и да Хрвати трагају за 865 несталих грађана хрватске националности.

Вучић се, подсетимо, током службене посете Загребу 12. фебруара договорио са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић да се интензивира рад на расветљавању судбине несталих. „Ми смо својевремено направили неке помаке, додали смо нека нова имена. Не бих о томе говорио даље, јер би неки детаљи могли бити болни за те породице“, објаснио је Вучић у Загребу.

Само недељу дана касније, српски председник је примио представнике хрватских удружења несталих и том приликом обећао да ће државни органи Србије учинити све у проналажењу и расветљавању судбина њихових најближих иако је то много теже радити кад нас од сукоба дели више од две деценије. Представници Савеза удружења породица заробљених и несталих хрватских бранитеља били су, како су рекли после састанка, задовољни разговором са председником Србије, истичући да је то био први састанак на којем је причано о конкретним захтевима породица.

И хрватска председница је примила представнике српских удружења несталих. Она је обећала да ће лично учинити све да помогне овим удружењима у откривању судбине њихових најмилијих.

Јелена Церовина

„Политика“, 3. април 2018. године, штампано издање

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.