D.I.C. Veritas

Politika, 03.05.2023, Da li će Slovenija sarađivati u postupku za ratni zločin kod Kopra

Brat i otac pripadnika JNA, Nedžmedina Osmanija, koji je ubijen u junu 1991. godine, u masakru slovenačke milicije nad jugoslovenskom vojskom kod mesta Škofije u Sloveniji, razgovarali su u Beogradu sa tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković i pružili joj podršku da privede pravdi krivce, kao i one koji su ubistvo više od 30 godina zataškavali.

U ovom zločinu stradali su i vojnici JNA Branko Sedlar i Slobodan Pantelić, dok su teško ranjena još dvojica pripadnika vojske.

„Ubijen je naš sin i brat, koji nije pucao ni na koga. Mi to ne možemo da zaboravimo i podržavamo tužilaštvo i vas lično da privedete pravdi počinioce i one koji su zataškali ta ubistva”, rekao je Nedžadi Osmani, otac ubijenog vojnika.

Tužiteljka Stanojković zajedno se sa svojim kolegama iz Službe za pomoć i podršku oštećenima i svedocima sastala sa oštećenima u predmetu ratnog zločina u mestu Škofije, u Sloveniji 1991. godine, koji su u Beograd došli iz Severne Makedonije kako bi saznali nove informacije o postupku.

„Svaki zločin treba da dobije svoj odgovor. Ranije, u istoriji, to je bila osveta, danas za to postoji sud. Kažu da sam 30 godina čekao na ovo, ali to nije tako jer je meni vreme stalo onog trenutka kada su mi u dvorište doneli sina u limenom sanduku. Bio sam zanatlija, imao sam radnju i tada sam zatvorio i prestao da radim. Raduješ se kad se dete rodi, gledaš ga kako raste. Srećan si kad ga pratiš u vojsku jer je stasao. Učiš ga da bude dobar vojnik i da sluša starešine. Otišao je i da brani državu ako treba, dao je i zakletvu za to, a onda u njega pucaju u toku primirja, na prevaru, i vrate dete mrtvo. To samo roditelji znaju kako je. Zato ja kada govorim o svom sinu, govorim o svoj deci koja su ubijena i ranjena van borbe”, kaže za „Politiku” Nedžadi Osmani i dodaje da je porodica zahvalna Tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

Istraga o ovom događaju odmakla je i trebalo bi da potpuno rasvetli sve što se dogodilo u mestu Škofije.

Prema našim saznanjima, nova levičarska vlast u Sloveniji neće opstruirati međunarodnu pravnu pomoć saslušanja osumnjičenih jer je to međunarodna obaveza te države predviđena Ženevskim konvencijama, a i zato što ne želi da celom slovenačkom narodu i državi bude nametnut oreol krivice zbog krivičnih dela koja su učinili pojedinci.

Kako saznajemo, tužilaštvo očekuje da će Slovenija sarađivati u daljem radu na ovom predmetu. To bi značilo da osumnjičeni za ubistvo vojnika budu saslušani u Sloveniji. Zatim bi trebalo da pravosuđa obe države odluče o daljem vođenju postupka.

Podsećamo, u Sloveniji je vođeno 28 krivičnih postupaka protiv pripadnika JNA zbog navodnih ratnih zločina, a nijedna istraga radi utvrđivanja okolnosti ubistava, ranjavanja, zatvaranja i zlostavljanja vojnika JNA i članova njihovih porodica, a bilo ih je na stotine.

Kako je „Politika” objavila, tužilaštvo je došlo do video-snimaka načinjenih pre i nakon zločina, na kojem se vide tela ubijenih vojnika, ali i oni koji su u njih pucali.

Zločin se dogodio na graničnom prelazu kod Kopra koji je zauzela JNA, nakon odluke saveznih vlasti da spreči nameru slovenačkog rukovodstva da preuzme državnu imovinu, carinu i prelaze i zaključenog primirja. Kada su šestorica vojnika krenuli „picgauerom” da prevezu ranjenog pukovnika i nabave hranu i vodu, slovenačka milicija je odbila da ih propusti, a zatim ih poslala u zasedu u kojoj su trojica vojnika ubijena. Pored Osmanija stradali su i Branko Sedlar i Slobodan Pantelić, a slovenačka milicija pokušala je da iscenira mesto zločina kako bi izgledalo da su ubijeni u borbi.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.