D.I.C. Veritas

Politika, 03.12.2018, Beogradski sud odbio hrvatsku presudu

Odluka suda u Makarskoj o „preuzimanju” odmarališta „Mladost turista” u suprotnosti je sa pravnim poretkom Republike Srbije, odlučio Privredni sud u Beogradu

Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je odbijen kao neosnovan predlog za priznanje strane sudske odluke – presude i rešenja Opštinskog suda u Makarskoj od 18. juna 2009. godine – kojom sva odmarališta beogradskog „Mladost turista” u Makarskoj, Baškoj Vodi i Tisnom pripadaju hrvatskom preduzeću „Hoteli Baška Voda”, saznaje „Politika”.

Podsetimo, Privredni sud u Beogradu je u avgustu ove godine doneo rešenje kojim je priznao tu odluku hrvatskog suda, ali su advokati „Mladost turista” podneli žalbu Privrednom apelacionom sudu, ukazujući da je priznanje ovakve sudske odluke protivno domaćem javnom poretku. Osim toga, presuda je iz Makarske poslata u Beograd na „priznanje” samo da bi se naplatili enormno visoki troškovi sudskog postupka u Hrvatskoj, koji iznose 82.000 evra.

Privredni apelacioni sud ukinuo je odluku Privrednog suda u Beogradu i vratio predmet na ponovno odlučivanje, a novo rešenje doneto je, kako saznajemo, 7. novembra.

– Sud je ovoga puta našao da traženo priznanje ne bi bilo saglasno domaćem javnom poretku, budući da je odluka čije se priznanje traži doneta na osnovu stava da se Sporazum o pitanjima sukcesije ne može primenjivati neposredno i bez zaključenja posebnog bilateralnog ugovora, dok, nasuprot tome, sudovi u Republici Srbiji primenjuju Sporazum o pitanjima sukcesije neposredno, štiteći imovinu lica sa teritorije Republike Hrvatske – kaže advokat Predrag Brajković.

U novom rešenju Privrednog suda u Beogradu naglašeno je i da ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kada je reč o sporovima u vezi sa imovinom.

– Predlagač ima pravo da na rešenje uloži žalbu u roku od 15 dana, a mi ćemo, nezavisno od toga, tražiti da sud dopunskim rešenjem odluči o troškovima postupka, budući da je zahtev za naknadu troškova postavljen u žalbi, uloženoj na ranije doneto i ukinuto rešenje – navodi advokat Brajković.

Aleksandra Petrović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.