D.I.C. Veritas

Politika, 06. 04. 2023, Razgovor o knjizi „Nacionalne manjine u Hrvatskoj“ u Institutu društvenih nauka

U velikoj sali Instituta za društvene nauke u Beogradu danas u 12 časova biće promocija knjige „Nacionalne manjine u Hrvatskoj (politika, obrazovanje, kultura)“ Siniše Tatalovića, redovnog profesora Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sa autorom će razgovarati Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije, Aleksandar Tolnauer, predsednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Slobodan Živković, generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, Vladimir Vuletić, redovni profesor na Odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka.

Knjiga obrađuje istorijski aspekt položaja manjinskih zajednica na prostoru Hrvatske i savremene aspekte ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a u njoj su posebno obrađena pitanja obrazovanja nacionalnih manjina na njihovom jeziku i pismu, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma, kao i njihovo učešće u procesima odlučivanja na svim nivoima vlasti. Poseban deo knjige posvećen je demografskoj analizi nacionalnih manjina i analizi delovanja organizacija i ustanova nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Knjigu je objavilo Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta”.

 
Katarina Đorđević

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.