D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 06.08.2020, Срби у книнском залеђу: Сваку затегнутост осетимо

У селу Уздоље, надомак Книна, током војно-полицијске акције „Олуја“ убијено је осморо цивила, невиних људи 

У селу Уздоље код Книна данас је, дан након прославе 25. годишњице војно-полицијске акције „Олуја” у том граду, одржан помен српским цивилима које су хрватске снаге у том селу убиле 6. августа 1995. године.

Уздоље припада Бискупији, већински српској општини надомак Книна, а начелник општине Милан Ђурђевић каже за Танјуг да су за грађане српске националности тог дела Хрватске важни односи два народа, јер, како истиче, чим се деси било каква затегнутост – они „на терену” то први осете.

„'Олуја', прослава те акције и многе друге ствари које су се овде догодиле стварају бреме, свима нама и људима је тешко због свега тога. Али, опет, као и сви други људи, морамо да живимо. У свакодневним активностима на овом подручју, живимо сасвим нормално, како ми међусобно, тако и са већинским хрватским народом, који овде живи”, рекао је Ђурђевић.

Упитан да ли је било инцидената и провокација свих ових година, каже да је било спорадичних случајева.

„Али, не од већине хрватског становништва. Има неодговорних група или појединаца који, може се рећи, уживају у томе да с времена на време испровоцирају и ово мало нас овде што има”, прича Ђурђевић.

На дан обележавања „Олује” свим Србима у селу Уздоље и уопште у Крајини јако је тешко, јер се сећају страдања кроз које су прошли пре 25 година, а ране никако да зацеле.

„Ми смо сви то доживели. Морали смо отићи од својих кућа, многи су ту страдали, многи остали без својих најмилијих… Онда је лако да свако схвати како се људи овде осећају у том тренутку”, каже Ђурђевић.

На питање да ли очекују напредак у положају Срба, али и по питању кажњавања злочинаца, будући да за убиство осморо старијих Срба у Уздољу нико до сада није одговарао, Ђурђевић каже да се томе искрено надају.

„Представници српске заједнице и Борис Милошевић су, тиме што су присуствовали прослави ‘Олује’ у Книну, поднели врхунску жртву. Ми више немамо шта да поднесемо…”, каже Ђурђевић.

Тако да очекује да након свега, уследи неки план и програм, јер је много отворених питања између припадника српске и хрватске заједнице, од имовинско-правних односа, стамбеног збрињавања, признања радног стажа, до најситнијих ствари, попут двојезичности…

„Милошевић је истакао да је то залог за будућност, иако смо ми то овде тешко прихватили и било нам је тешко што се то догодило тако, али надам се да ћемо неке резултате постићи и решити оно што Србе овде тишти”, казао је Ђурђевић.

Нада се и да ће порука председника Хрватске Зорана Милановића о значају односа Хрвата и Срба за овај део Европе допринети нормализацији тих односа.

„Ми, као појединци, не можемо на то превише утицати, али надам се да може да нам помогне. Када су релаксирани односи Срба и Хрвата онда је и нама овде лакше. Чим се деси било каква затегнутост у тим односима, ми овде први то и осетимо. Надам се да ће бити све боље и боље”, рекао је Ђурђевић.

Помен српским жртвама организовало је Српско национално веће општине Бискупија, у присуству председника СНВ Милорада Пуповца, који је поручио да ће и наредних дана на многим местима на ширем подручју Книна и Далмације бити одржане комеморације невиним цивилним жртвама, с циљем да се оне не забораве, да злочини буду осуђени и да се гради мир између Хрвата и Срба.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.