D.I.C. Veritas

Politika, 07.08.2013., U Hrvatskoj branitelj, u Srbiji zločinac

Veljko Marić, jedini Hrvat osuđen u Srbiji, koga je na koncertu u Čavoglavama podržalo 100.000 ljudi, služi kaznu od 12 godina zatvora a i osumnjičen je zbog ubistva ranjenika i civila

Veljka Marića transparentima na stadionima već nekoliko godina podržavaju navijači Dinama poznatiji kao „Bed blu bojsi”

Na obeležavanju 18. godišnjice akcije „Oluja”, preksinoć udalmatinskom mestu Čavoglave, hrvatski pevač Marko Perković Tompson, inače poreklom iz tog sela, pozvao je okupljene da pevaju za zatvorene hrvatske branitelje, posebno za Veljka Marića koji je zatvoru u Srbiji.

– Veljko Mariću, volimo te, čekamo te – uzvikivao je Tompson a publika zdušno ponavljala za njim.

Čovek koga je podržalo 100.000 okupljenih, smatrajući ga herojem, u Srbiji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva u Grubišinom Polju, a osumnjičen je i za druge zločine u kojima mu se pripisuju čak i ubistva ranjenika.

Veljko Marić, jedini Hrvat koji je zbog ratnih zločina osuđen u Srbiji, bio je pripadnik hrvatske oružane formacije „Otkos”, čiji su pripadnici izvršili više organizovanih napada tokom 1991. godine, kada je opljačkano i spaljeno više od 30 sela. Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo ga je u septembru 2011. godinena12 godina zatvora zbog ratnogzločinanad civilima.

Kako nam je rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine, zbog zločina nad Srbima, U Hrvatskoj su 24 osobe osuđene na zatvorske kazne. Reč je o postupcima koju su pokrenuti na inicijativu naših istražnih organa u sklopu saradnje na predmetima ratnih zločina.

Veljko Marić proglašen je krivim zato što je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac u opštini Grubišno Polje ubio Petra Slijepčevića. Utvrđeno je da je Marić prilikom čišćenja sela ušao naoružan u porodičnu kuću na početku sela i u prisustvu Petrove supruge Ane ispalio više hitaca iz vatrenog oružja u Petra. Marić je poricao navode iz optužnice, tvrdeći da,ne samo da nije ubio Slijepčevića nego da nije ni bio u selu, što nisu potvrdili ni svedoci odbrane.

U međuvremenu je protiv Marića proširena istraga zbog sumnje da je tokom septembra 1991. godine, na teritoriji opštine Grubišno Polje počinio ratni zločin nad civilima, ranjenicima i bolesnicima. U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da je Marić, kao pripadnik Zbora narodne garde, u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom Polju koji su pripadnici ZNG koristili kao pritvor mučio i povređivao zatvorenike srpske nacionalnosti. Na teret mu se stavlja ubistvo Miće Vasiljevića kome je nožem prerezao stomak i ubistvo Vladimira Kučere, kao i mučenje oštećenog Zvjezdana Mačka.

On je iz zatvora uputio pismo javnosti i institucijama Hrvatske u kojem se žali zbog toga što mu se u Srbiji sudilo za zločin počinjeneu Hrvatskoj. Pisao je da je dobio „drakonsku kaznu”jer su prihvaćena svedočenja pripadnika „srbočetničkih formacija” na području Grubišnog Polja.

„Šta mi rade Srbi, čine nepravdu i hrvatske institucije ništa ne preduzimaju. Ja,kao hrvatski branitelj, dobrovoljac domovinskog rata nisam zaslužio takav postupak. Umesto da mi pomognu, mene trpajui gurajuu provaliju”, piše u njegovom pismu.

Kako je naveo Marić, on kao državljanin Hrvatske ima ista prava po Ustavu da dobije zaštitu.

„Isto tako trebalo je sve preduzeti da se ispitaju navodi optužbi, a ne prepustiti me agresorskoj državi da mi ona deli pravdu, koje ovde nema”, naveo jeMarić u pismu iz zatvora.

On pita zašto seHrvatska nije zauzela za njega kao za veterana Tihomira Purdu, koji je po srpskoj poternici bio uhapšen u BiH, ali je Srbija kasnije zbog nedostatka dokaza odustala od njegovog krivičnog progona za ratni zločin 1991. u Vukovaru. Marić je zaključio da Srbija i Hrvatska „prljavi veš peru preko njegovih leđa”.

 ————————————————————————–

Sa Hrvatskom razmenjeno 111 predmeta ratnih zločina

Na osnovu sporazuma o saradnji na predmetima ratnih zločina, sa Hrvatskom je do jula ove godine razmenjeno 111 predmeta, sa Bosnom i Hercegovinom 18, a sa Crnom Gorom devet predmeta. Sa pravosuđem Euleksa na Kosovu, na osnovu protokola o saradnji sa MUP-om Srbije, razmenjeno je 50 predmeta.

Prema najnovijim podacima koje smo dobili u Tužilaštvu za ratne zločine, u Srbiji su do danas optužene 154 osobe zbog zločina u kojima je nastradalo 2.918 ljudi. Pravnosnažno je okončano 25 predmeta, a 69 osuđenih dobilo je ukupno 778 godina zatvora. Oslobođeno je 15 osoba.

Još 36 osoba, osuđenih na ukupno 354 godine zatvora, čeka drugostepenu presudu pred Apelacionim sudom. Pred većem za ratne zločine u toku su prvostepeni postupci u ukupno osam predmeta, protiv 23 optužena.

Dorotea Čarnić
objavljeno: 07.08.2013.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.