D.I.C. Veritas

Politika, 09.09.2015., Humanost izbeglica iz Hrvatske privukla pažnju medija

Posle ekskluzivnog pisanja „Politike“ o rešenosti izbeglica iz Hrvatske, da svoju napuštenu imovinu ustupe na trajno ili privremeno korišćenje, ili je poklone izbeglicama-migrantima sa Bliskog i Srednjeg istoka, jednom od ponuđača, Vrščaninu Vladimiru Dmitroviću, koji je izbegao u „Oluji“ 1995., javio se veći broj domaćih i stranih novinara.

Neki listovi su direktno preneli pisanje „Politike“. Pored domaćih dnevnih listova i nedeljnika, Dmitrovića su zvali i urednici portala ( u više navrata „evrsac“), a storiju o njegovom humanom gestu, da migrantima ustupi dve kuće i dva hektara oranica na korišćenje, snimile su ekipe RTS i ruska TV stanica. Pisali su o tome „Frankfurtske vesti“, ali i hrvatske novine i portali.

Vladimir Dmitrović, iz kolone prognanih u „Oluji“, bio je ne malo iznenađen interesovanjem televizijske novinarke Katarine Kaće Lane, sa Prvog kanala ruske televizije. Ona ga je posetila i sa svojom ekipom (Dmitrij Lane, režiser i snimatelj Dragan Savić), snimila dvadesetak minuta materijala.

Domaći i strani mediji interesovali su se i kod dr Milovana Miše Budimlije, iz Beograda, o čijoj je nameri da migrantima ponudi svoju rodnu kuću – na poklon u mestu Plaški, u Lici, naš list pisao. Ovaj lekar u penziji nam je rekao da će biti uporan sve dok ne ostvari ideju o pružanju pomoći migrantima, i svoju imovinu u Hrvatskoj prognanima – pokloni.

Osnivač i direktor „Veritasa“, Savo Štrbac, koji je za naš list izjavio da „vlasnici svoju imovinu u Hrvatskoj mogu prodati, pokloniti ili je dati na korišćenje“, kaže da ga svakodnevno zovu domaći i strani novinari. „Posle pisanja „Politike“, iz Amerike i Australije svakodnevno me zovu poznaninici i prijatelji izbegli iz Hrvatske, interesujući se za postupak ustupanja migrantima svoje imovine.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.