D.I.C. Veritas

Politika, 10.08.2019, Hrvatska ministarka: Tesla američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla [Twitter NASA]

ZAGREB – Ministarka kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek danas je, povodom izjave srpskog kolege Vladana Vukosavljevića o Nikoli Tesli, rekla da se Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika ne pokušavajući da negira Teslino srpsko poreklo i poručila da bi joj bilo drago kada bi se Vukosavljević „okrenuo činjenicama, a ne mitovima”.

„Hrvatska enciklopedija za Nikolu Teslu navodi da je bio američki i hrvatski izumitelj srpskog porekla. Tesla je rođen u Hrvatskoj, u Hrvatskoj se školovao i iz Hrvatske je otišao dalje u svet, u Austriju, Češku, Mađarsku, Francusku i zatim u SAD”, rekla je hrvatska ministarka za Hinu.

 


 

Navela je da je Tesla jedan od najvećih naučnika, čovek koji je menjao svet i koji je spona između država i kultura u kojima je živeo.

„Nikola Tesla za sebe je izjavio da se ponosio srpskim poreklom i hrvatskom domovinom”, istakla je ministarka, preneo je Tanjug.

Dodala je da za se razliku od Srbije, za koju tvrdi da ne prestaje sa falsifikovanjem istorije i posezanjem za tuđim istorijskim ličnostima, Hrvatska „s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih naučnika nikada ne pokušavajući da negira Teslino poreklo”.

„Bilo bi mi drago kad bi se i moj kolega Vukosavljević okrenuo činjenicama, a ne mitovima. U tom slučaju, sigurno mu nikad ne bi palo na pamet da predloži da se Srpski kulturni centri u inostranstvu nazovu imenom Ive Andrića, još jedne izuzetne osobe čiji identitet i poreklo povezuje više kultura i naroda i nema potrebe da se svojata onako kako je to nedavno učinila Srbija u slučaju imenovanja Srpskih kulturnih centara”, ocenila je Obuljen Koržinek.

Hrvatska planira da na Svetskoj izložbi Dubai Ekspo sledeće godine kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljan, Nikolu Teslu.

„Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije koji osuđujem”, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević povodom ove namere Hrvatske.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je juče najoštrije osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo” 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga „celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.

Podseća da „u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.