D.I.C. Veritas

Politika, 11.08.2017, Ukinuta odluka o izručenju Morine zbog drona „velike Albanije”

Vrhovni sud Hrvatske je odbacio prvostepeno rešenje o ekstradiciji, ali Morina ostaje u pritvoru do novog rešenja povodom molbe Srbije da joj on bude predat

Tirana, Beograd – Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostepeno rešenje kojim je sud u Dubrovniku odobrio izručenje Srbiji albanskog državljanina Ismaila Morine, koji je na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu pustio dron sa zastavom „velike Albanije”, javlja Tanjug. Hrvatski sud je naložio i ponovno odlučivanje o ovom slučaju

Prema ovoj odluci Morina ostaje u pritvoru do novog rešenja povodom molbe Srbije za njegovo izručenje.

U saopštenju Vrhovnog suda Hrvatske precizira se da je ova odluka doneta na jučerašnjoj sednici održanoj povodom žalbe Morininog branioca, ali da je rešenje ukinuto po služenoj dužnosti zbog bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku Hrvatske.

VSH smatra da nije jasno za koje je delo Srbiji izručenje odobreno, te da zbog te nerazumljivosti ne može da se ispita ispunjenost niza uslova za izručenje.

Taj sud je nižestepenom sudu u Dubrovniku, gde se Morina nalazi u pritvoru od hapšenja po poternici Srbije, naložio da otkloni sve procesne nedostatke i donese novu odluku. Žalbu Morininog branioca nije ni razmatrao, jer je rešenje ukinuo po službenoj dužnosti.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog dela izazivanja verske, rasne i nacionalne mržnje. Protiv njega je u toku istraga Višeg tužilaštva u Beogradu.

Njegov dubrovački branilac je nedavno podneo hrvatskoj policiji i evropskim institucijama zahtev za međunarodnu pravnu zaštitu kako bi sprečio izručenje trećoj državi.

Albanija je dan pre odluke VHS od vlasti u Zagrebu zatražila da Morinu ne izručuju Srbiji. „Smatramo da postoji osnova da se Ismail Morina ne izruči Srbiji”, napisao je albanski ministar pravde Gazmend Bardi u pismu hrvatskom kolegi, naglašavajući da u optužnici protiv Morine „postoji dovoljno elemenata kako bi se taj dokument ocenio kao politički”. „Uvereni smo da bi život Ismaila Morine bio ugrožen ukoliko bi bio izručen Srbiji”, navodi se u pismu albanskog ministra pravde.

Pismo albanskog ministra usledilo je posle hapšenja Morine u Dubrovniku i odluke prvostepenog suda da omogući njegovo izručenje Srbiji. Morina je krajem jula zatražio politički azil u Hrvatskoj i istovremeno podneo žalbu tamošnjem vrhovnom sudu na odluku o izručenju, preneo je RTS pisanje „Panorame”.

Hrvatsko pravosuđe se još nije oglašavalo povodom molbe Ismaila Morine da mu se u toj državi dodeli politički azil.

Albanska policija je 7. oktobra 2015, dan pred drugu utakmicu Albanije i Srbije, uhapsila Morinu u centru Tirane zbog posedovanja oružja, ali ga je albanski vrhovni sud pustio iz zatvora posle više od tri meseca i odredio mu kućni pritvor. Prištinski mediji su pisali da je Morina sa grupom navijača, odmah posle puštanja iz pritvora, boravio na Kosovu, u Vučitrnu.

Nakon hapšenja u Hrvatskoj i prošlonedeljne odluke o izručenju, Fudbalski savez Albanije je pozvao vladu te zemlje da „interveniše u okviru pravnog konteksta kako bi zaustavila izručenje Ismaila Morine Srbiji”.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.