D.I.C. Veritas

Politika, 12.10.2016., Advokatska komora ispituje podobnost Vukčevića

Mišljenje da li je bivši tužilac za ratne zločine dostojan za bavljenje advokaturom traži se od Kancelarije za KiM, Skupštinskog odbora za KiM i „Veritasa”

Stručna služba Advokatske komore Beograda (AKB) zatražiće narednih dana od vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, skupštinskog odbora za KiM i Dokumentaciono informacionog centra „Veritas” mišljenje o radu nekadašnjeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, a potom ponovo odlučivati o njegovom zahtevu da bude upisan u imenik advokata, saznaje „Politika”. Na sednici Upravnog odbora AKB održanoj prošlog meseca, članovi ovog tela su istovremeno sa odlukom da Vukčevića ne prime u advokaturu, odlučili da se za mišljenje da li je bivši tužilac za ratne zločine dostojan za bavljenje advokatskim poslom, obrate i institucijama za koje su smatrali relevantnim da to procene.

– Na sednici Upravnog odbora AKB na kojoj je trebalo da evidentiramo i bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića odlučili smo da to ne učinimo iz formalnih razloga, odnosno zato što nije odredio sedište kancelarije. Pošto je reč o tužiocu za ratne zločine, članovi UO su posle diskusije jednoglasno zaključili da njegova dostojnost može da bude dovedena u pitanje s obzirom na to da, prema našem mišljenju, u većini slučajeva nije procesuirao izvršioce ratnih zločina nad Srbima, iako je imao podatke o tome. Iz tog razloga, odlučili smo da se obratimo pomenutim organima – kaže za „Politiku” advokat Vladimir Petrović, član Upravnog odbora AKB.

Prema njegovim rečima, stav UO AKB je da Vukčević funkciju tužioca za ratne zločine nije obavljao u potpunosti u skladu sa zakonom, odnosno da nije gonio sve počinioce ratnih zločina iz svog domena.

– Akcenat njegovog rada bio je na tome da neselektivno goni Srbe. Takođe, na rad tužilaštva dok se on nalazio na njegovom čelu uticale su i neke nevladine organizacije. Samim tim što Vukčević nije mogao da napravi taj profesionalni otklon dok se nalazio na vrlo važnoj funkciji, smatramo da nije dostojan da bude advokat. Zameramo mu i što je kao starešina jednog važnog organa kakvo je Tužilaštvo za ratne zločine, učestvovao u reizboru tužilaca, a mislimo da je bio dužan da se ogradi od toga. Iz ovih razloga smatramo ga nedostojnim za upis u imenik advokata, ali smo odlučili da se, pre donošenja konačne odluke, ipak obratimo institucijama za koje smatramo da su relevantne da daju mišljenje o ovom pitanju – objašnjava naš sagovornik.

Komentarišući odluku UO AKV, bivši tužilac za ratne zločine, kaže za „Politiku” da nije obavešten o njoj, kao i da nikada u svojoj karijeri nije čuo da je komora tražila slično mišljenje prilikom donošenja odluke o nečijem upisu u imenik advokata.

– Spreman sam na razgovor iako mislim da nijedan od organa koje ste nabrojali nije kredibilan da govori ni o mom radu, niti o mojoj dostojnosti. Nije mi jasno na koji način oni mogu da ocenjuju moju podobnost za advokata jer time ocenjuju moj rad kao tužioca. A rad tužioca ima pravo da ocenjuje samo viši tužilac. Druga stvar, moj rad, kroz svoje odluke, ocenjuje sud. Kako sam radio, možda najbolje navodi podatak da me je tadašnji tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte proglasila za najboljeg tužioca u regionu – kaže Vukčević za „Politiku”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.