D.I.C. Veritas

Politika, 14. 06. 2023, Izbeglicama iz BiH i Hrvatske uručeni ključevi 94 stana u Novom Sadu

NOVI SAD – Ključevi 94 novoizgrađena stana u Novom Sadu uručeni su danas izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema rečima komesarke za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataše Stanisavljević, tim projektom obezbeđen je trajan smeštaj za sve ugrožene porodice koje su morale da napuste svoje domove tokom rata.

„Dodela stambenih rešenja izbegličkim porodicama i pružanje novog doma ljudima koji su bili prisiljeni da napuste svoja ognjišta zbog sukoba, progona ili drugih teških okolnosti je jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata. Porodice iz Novog Sada danas započinju važan korak ka sigurnijem i boljem životu. Nastavićemo uz podršku partnera da preduzimamo sve mere kako bi se obezbedili dostojan i trajan smeštaj za sve ugrožene porodice”, izjavila je Stanisavljevićeva.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naglasio je da je izgradnja kompleksa trajala godinu dana, i da on pored stanova sadrži parkovsku površinu, dečije igralište, parking prostor i novo obdanište.

„Izuzetno je važno učešće grada Novog Sada u Regionalnom stambenom programu koji obezbeđuje stalno stambeno rešavanje izbegličkih porodica jer kada imate svoj krov nad glavom to vam daje veliku životnu sigurnost. Grad će sa porodicama prvo zaključiti ugovore o zakupu na određeno vreme do šest meseci da mogućnošću kupovine tih stanova. U okviru ovog programa ukupno 599 porodica na teritoriji Novog Sada rešilo je svoje stambeno pitanje”, rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske Unije Nikola Bartoneli istakao je da je ovim projektom tokom 11 godina zbrinuto više od sedam hiljada izbegličkih porodica.

„Projekat se sprovodi uz podršku OEBS-a i Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, a finansira se sredstvima Evropske unije, kao najvećeg donatora, Sjedinjenih Američkih Država i ostalih zemalja Evropske unije. Ovaj program i svi napori koji su učinjeni od strane Evropske unije i svih partnerskih organizacija daje stambeno rešenje za 94 porodice i njihovu decu. Mi još uvek radimo na ovome i uskoro ćemo na teritoriji Novog Sada imati nova rešenja”, rekao je Bartoneli.

Direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević podvukao je da je rešavanje stambenog pitanja izbegličkih porodica prioritet Regionalnog stambenog programa.

„Ovo je samim tim i obaveza kako Jedinice za upravljanje projektima, Komesarijata za izbeglice i migracije, tako i jedinica lokalne samouprave. U junu 2020. smo uselili 276 porodica u Veterniku, u avgustu još 152 porodice u Futogu. Ukupno 592 porodice su obezbeđene na teritoriji Novog Sada”, kazao je Kovačević.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.