D.I.C. Veritas

Политика, 15.11.2018, Капетан Драган ускоро на слободи?

Жупанијски суд у Вараждину одлучивао је јуче /sreda 14.11/ о условном пуштању на слободу Драгана Васиљковића, правоснажно осуђеног на 13 и по година затвора због ратног злочина у Хрватској, али одлуку – није саопштио. Пошто се окривљени налази на издржавању казне, одлука би требало да буде саопштена по хитном поступку, а према проценама адвоката Капетана Драгана, најдуже за осам дана.

Захтев за условно пуштање на слободу, према речима Саве Штрпца, једног од правних заступника Капетана Драгана, може да буде прихваћен или одбијен.

– И у једном и у другом случају, тужилаштво и Васиљковић имају право жалбе Врховном суду Хрватске. Овај суд такође одлучује по хитном поступку, па одбрана очекује да ће се одлука знати за најдуже недељу дана. Повољност по Васиљковића је то што је затворска установа Реметинац, у којој је он једно време боравио, у септембру по службеној дужности поднела захтев за његово условно пуштање на слободу. Евентуални разлог због којег би суд могао да донесе негативну одлуку о захтеву могао би да буде то што Васиљковић није показао кајање због учињених дела која су му оптужницом била стављена на терет. То би, међутим, било ван сваке памети, с обзиром на то да он никада није признао наводе тужилаштва – објашњава Штрбац.

Kapetan Dragan uskoro na slobodi, Politika, 15.11.2018.

Један од бранилаца Капетана Драгана објашњава да по хрватском закону, након што осуђени издржи три четвртине казне, као што је то случај код Капетана Драгана, казнена установа по службеној дужности мора да поднесе захтев за условни отпуст. Пажњу јавности изазвала је чињеница да је о поменутом захтеву одлучивао суд у Вараждину, а не онај у Сплиту, који је Васиљковићу изрекао казну.

– Суд у Вараждину је одлучивао с обзиром на то да затвор Лепоглава, у који је из Реметинца Васиљковић упућен на издржавање казне, потпада под његову надлежност. Већу које је одлучивало о поднетом захтеву председавао је судија за извршење казне, а не комисија за условни отпуст, као што је то било донедавно – објашњава Штрбац.

У случају да вараждински суд прихвати захтев и Васиљковића пусти на условни отпуст, о свему ће бити обавештена дипломатска представништва Србије и Аустралије, пошто је Капетан Драган држављанин обе земље. У коју ће земљу отићи у случају да буде пуштен на слободу пре истека казне, још се не зна.

Првостепеном пресудом Васиљковић је због злочина над цивилним и ратним заробљеницима осуђен на 15 година затвора. После жалбе, Врховни суд Хрватске умањио му је казну за годину и по. Оглашен је кривим за ратни злочин у книнској тврђави и при нападу на Глину. За прве две тачке оптужнице, Капетану Драгану изречене су казне од по седам година затвора. У објави на сајту највише судске инстанце у Хрватској наводи се да је другостепеном пресудом исправљена грешка која се састојала у повреди казненог закона тако што је оптуженом Васиљковићу кривица утврђена за два дела, а не четири, како је то учињено првостепеном пресудом, што је довело до ублажавања казне.

 

Мирослава Дерикоњић

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.