D.I.C. Veritas

Politika, 16.04.2019, Dudaković pred sudom zbog ubistva 300 Srba

Sarajevo – Pred sudom BiH u Sarajevu počelo je suđenje ratnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću i šesnaestorici pripadnika tog korpusa optuženih za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine. Prema navodima iz optužnice, koja im je juče pročitana u sudnici, svi oni zajedno terete se za zločine protiv čovečnosti koji obuhvataju ubistva više od tri stotine Srba, progon i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništavanje 27 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Osim Dudakovića, među optuženima su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić zvani „Šiljo”, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Zločini koji im se stavljaju na teret počinjeni su na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te na području Bihaća i Cazina.

U optužnici je konkretno navedeno da se osumnjičeni terete za ubistvo 67 civila na teritoriji opštine Bosanski Petrovac, za 41 civila ubijenog u Ključu i okolini, 11 ubijenih u Bosanskoj Krupi i okolnim mestima, te 80 civila ubijenih na području Sanskog Mosta i selima oko njega. Tužioci tvrde da su pripadnici Petog korpusa s Dudakovićem na čelu odgovorni za udruženi zločinački poduhvat. Sve navode iz optužnice će, kažu, dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaza.

Među 300 ubijenih Srba, kako se moglo čuti juče u sudnici, najviše je bilo civila, uglavnom starije životne dobi, ali i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu. Nakon rata pronađena su tela samo jednog broja žrtava, i to u više pojedinačnih i masovnih grobnica. Za preostalima se još uvek traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini na području opština Bihać i Cazin.

Pojedinim bošnjačkim ratnim komandantima, među kojima je i Naser Orić, nije se dopalo to što je suđenje Dudakoviću i njegovim saborcima počelo baš 15. aprila, na dan kada je pre 27 godina formirana Armija RBiH. Taj dan je i juče, kao „veliki dan za sve borce i patriote”, obeležen širom Federacije BiH.

„Žalosno je da u ova vremena lako zaboravljamo naše borce, naše heroje i gazije. Još je žalosnije da na današnji dan dolazi do procesuiranja naših vojskovođa koji su branili državu od agresora i da moraju prolaziti kroz sudske procese”, rekao je Orić za „Avaz”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.