D.I.C. Veritas

Politika, 17. 03. 2023, Suđenje hrvatskim pilotima pod znakom pitanja

Dvojica svedoka ratnog zločina na Petrovačkoj cesti preminula su ne dočekavši svedočenje. Zašto sud ne donosi odluku da se optuženima sudi u odsustvu

Iako je od podizanja optužnice protiv četvorice hrvatskih oficira, kojom ih srpsko tužilaštvo za ratne zločine tereti da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, prošlo bezmalo godinu dana, početak suđenja i dalje je neizvestan. Kako „Politika” saznaje, Krivično vanraspravno veće Odeljenja za ratne zločine koje je još početkom ove godine trebalo da donese odluku hoće li se optuženima koji su nedostupni srpskim pravosudnim organima suditi u odsustvu, to još nije uradilo.

Nedonošenje ovakve odluke bio je, podsetimo, razlog i da se početak glavnog pretresa u postupku protiv Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, koji je bio zakazan za 26. decembar, odloži – do daljeg.

U službenoj belešci koja je sačinjena početkom prošlog meseca, nakon što su članovi krivičnog veća održali sednicu na kojoj je trebalo da se donese odluka o tome da li će se okrivljenim hrvatskim oficirima suditi u odsustvu, a u koju je „Politika” imala uvid, navodi se da je veće donelo jednoglasnu odluku da se spisi predmeta vrate postupajućem predsedniku veća, za sada bez odluke o navedenom predlogu.

Predlog za suđenje u odsustvu ponovo će se izneti na većanje nakon dobijanja odgovora Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske da li je postupalo po tri zamolnice koje su im poslali srpski pravosudni organi i da li su okrivljenima uručeni pozivi za pripremno ročište i glavni pretres, koji su bili zakazani u oktobru, novembru i decembru prošle godine.

S obzirom na to da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa i uprave još u septembru prošle godine saopštilo da neće postupati po zamolnicama koje su im poslali srpski pravosudni organi, suđenje hrvatskim oficirima još je neizvesnije.

– Vlada Republike Hrvatske iskoristiće sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata. Hrvatski piloti mogu da budu mirni i spokojni – zaključuje se na kraju saopštenja Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.

Čekajući odluku o tome da li će se hrvatskim pilotima suditi u odsustvu, preminula su dvojica oštećenih – Dušan Drakulić i Dušan Belsać, čije je svedočenje pred sudom bilo planirano.

Svoj predlog da se postupak protiv okrivljenih vodi u odsustvu, podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine obrazložilo je tvrdnjom da protok vremena od kritičnog događaja daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina (koja je takođe vodila proces protiv okrivljenih) pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih za stradanje civila 1995. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, kojom ih tereti da su u akciji „Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u Bosni i Hercegovini.

Za sada je identifikovano 13 osoba ubijenih u ovim napadima, od kojih je šestoro dece, kao i dvadeset četvoro ranjenih. To je prva optužnica podignuta za ratne zločine u akciji „Oluja”, koja je dogovorena na sastanku hrvatskog vojnog i državnog rukovodstva 31. jula 1995. u cilju proterivanja srpskog stanovništva i poruke tadašnjeg predsednika Hrvatske i vrhovnog vojnog komandanta Franje Tuđmana da Srbi treba da nestanu.

 
Miroslava Derikonjić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.