D.I.C. Veritas

Политика, 17.11.2017, Лазо Пекеч: Прећутано херојство – Поводом текста Мирослава Лазанског „Операција Логориште“

У тексту посвећеном годишњици велике ратне операције („Операција Логориште“, 4. новембра), новинар М. Лазански изражава чуђење што се о њој мало говори и још мање зна. Његова констатација је, као и обично, на месту, а ја верујем да нашу јавност занимају и други детаљи у вези са збивањима у Касарни „Стјепан Милашинчић – Шиљо“, познатијој под именом „Логориште“. Почетком деведесетих година прошлог века била је једна од највећих у карловачком гарнизону. У њој је чувана комплетна опрема за ратне јединице укупне снаге 7.000 особа. Врло примамљив плен за хрватске паравојне јединице.

Политика, 17.11.2017, Лазо Пекеч: Прећутано херојство – Поводом текста Мирослава Лазанског „Операција Логориште“

Док су се припадници ЗНГ у августу 1991. груписали на висовима око касарне и припремали дејства, у њој је било свега 13 старешина и 27 војника на одслужењу војног рока. Број недовољан и за редовне активности у мирнодопској ситуацији, а редовне попуне више није било. Били су у смртној опасности.

Њихов положај, као и стање у другим војним јединицама увиђају поједини Срби из Карловца и околних села са Кордуна (у којем је у Другом светском рату убијен сваки трећи становник), те се самоиницијативно или на позиве команди, јављају у касарне, наоружавају и као резервисти помажу у одбрани војних објеката.

До 20. септембра 1991. у „Логориште“ је дошло 56 резервиста. Ситуација постаје врло тешка након увођења потпуне блокаде касарне и напада ЗНГ на овај војни објекат. По помоћ у људству шаљу се 21. септембра возила у српска села око Крњака и Војнића. У повратку колоне са 26 резервиста на коранском мосту их блокира ЗНГ. На бестијалан начин живота су лишени: Миле Бабић, Никола Бабић, Васо Бижиh, Светозар Гојковић, Божо Козлина, Зоран Комадина, Миљенко Лукач, Слободан Миловановић, Миле Пеурача, Небојша Поповић, Милић Савић, Јован Сипић и Милош Срдић. Бранко Маџарац се спасио скоком у Корану, док су остали заробљени.

Кордунашка села око Крњака су завијена у црно. Кад је и након тако монструозног злочина изостала мобилизација, Кордунаши изгубише веру у државни врх и они тек тада формирају на овом подручју одреде ТО. Снажна и одлучна подршка 9. моторизоване бригаде ЈНА, која је својим војничким држањем и успесима освојила симпатије и поштовање становништва Кордуна, била је пресудна у деблокади касарне.

Поред поменутих 13 погинулих бораца, живот су у току операције уочи пробоја, у кругу касарне, изгубили и: Душан Орешчанин, Слободан Иванковић и Станко Смрзлић, а при преласку Коране ради доласка у помоћ људству у опкољеној касарни гину: Жељко Бастаја, Зораја Јузбаша, Мишо Газибара, Владимир Газибара, Симеун Косијер и Јован Поткрајац, а приликом пробоја обруча: Живорад Видовић, Милан Вучковић, Милан Кончаловић, Никола Кончаловић, Жељко Лежајић, Миле Малић, Марко Манојловић и Зоран Маџарац.

У редовима јединице ТО на Турњу,која је давала ватрену подршку јединици у току пробоја погинули су: Ђорђе Дејановић, Милош Кљајић, Божо Кривокућа и Богдан Савић. Укупно су погинула 34 борца ТО, људи у најбољим годинама живота. Многи од њих су били једини храниоци својих породица. Погинула су и шесторица младића који су били на одслужењу редовног војног рока, али њихова имена мени нису позната. С њима, то је укупно 40 погинулих. И на супротној страни било је погинулих. У свеукупним дешавањима рањено је 45 бораца ТО. За сваки извучени тенк положен је један живот, а за свако возило један борац је рањен. Извучена средства нису сачувала слободу, па је укупна операција „Логориште“ (уз 12 заробљених) животима прескупо плаћено витешко дело.

Данас се тим палим херојима не може ни на гроб отићи. Једино се сваког 21. септембра обележава злочин на коранском мосту полагањем венаца на споменик испред зграде Општине Земун, уз претходни помен у Цркви Светог Николе, или се тај чин обави у Цркви Светог Марка. Са све мањим бројем присутних.

Лазо Пекеч, резерни официр, учесник ратних дешавања на Кордуну 1990–1995.

Политика, 17. новембaр 2017, штампано издање

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.