D.I.C. Veritas

Politika, 17.11.2018, Veličanje ustaštva uoči vukovarske kolone

Posle sporne izložbe u Saboru na kojoj je izložena slika francuskog dobrovoljca s ustaškim grbom, pozdrav „Za dom spremni” osvanuo na spomen-ploči poginulim hrvatskim novinarima

Veličanje ustaštva i širenje mržnje prema srpskoj manjini u hrvatskom društvu i ove godine dostiže svoje usijanje uoči sutrašnjeg obeležavanja ratnih stradanja u Vukovaru i Škabrnji.

Samo dan pošto je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava „zapretio” lideru SDSS-a Miloradu Pupovcu da odluči na koju će stranu, a u Saboru otvorena izložba na kojoj se nalazi i sporna slika francuskog dobrovoljca Žan-Mišela Nikolije s znakom HOS-a kojoj je nacrtan ustaški grb, u Zagrebu se desila nova provokacija.

Na spomen-ploči hrvatskim novinarima poginulim tokom rata u Hrvatskoj koja se nalazi na ulazu u Novinarski dom osvanuo je ustaški pozdrav „Za dom spremni”. Na spomen-ploči, koju je 1994. godine podiglo Hrvatsko novinarstvo društvo, osvanuo je natpis: „Vi ste bili, a mi ostajemo ’Za dom spremni’”, preneo je portal „Indeks”.

„Ovo je samo odraz narastajuće atmosfere mržnje u društvu, a HND je jedna od meta. To nije samo uvreda ustavnih temelja ove države nego i uvreda za naše kolege koji su ubijeni i koje HND nikada neće zaboraviti. Oni sigurno nisu živeli i radili pod pozdravom ’Za dom spremni’”, rekao je predsednik HND Hrvoje Zovko.

Premijer Andrej Plenković kaže da zna da je ova izložba planirana, ali da nije video sliku na kojoj je nacrtan francuski dobrovoljac. „Što se tiče Vukovara, otići ćemo u Grad heroj i iskazati pijetet prema žrtvama”, poručio je hrvatski premijer.

U odbranu predsednika SDSS-a za koga je Stevo Culej, autor izložbe, rekao da između njega i Pupovca stoji istina i laž, ustao je istoričar Tvrko Jakovina. Pupovac je dva puta hodao u koloni u Vukovaru i sada se opet licitira s tim gde mu je mesto na ovogodišnjem obeležavanju. Ali ovde nije Pupovac bitan, kaže Jakovina, nego je bitno to da je on pripadnik srpske manjine.

Za spornu sliku na izložbu u Saboru ovaj hrvatski istoričar kaže da je ona samo pokazatelj gde je Hrvatska došla poslednjih trideset godina. Za Jakovinu je to otvorena rehabilitacija onoga što se događalo u Drugom svetskom ratu: „To je ustaški pozdrav. Nosile su ga jedinice HOS koje su ukinute od hrvatske vojske. A taj pozdrav nije bio u upotrebi dok je bio Franjo Tuđman”, ističe ovaj istoričar.

Skandalozna slika francuskog dobrovoljca koji je poginuo na Ovčari  samo je još jedan dokaz da se ne poštuje preporuka Komisije hrvatske vlade za suočavanje sa prošlošću, koja je konstatovala da je ustaški pozdrav „Za dom spremni” protivan hrvatskom Ustavu i dopustiv samo u izuzetnim situacijama.

Dok se u Austriji isticanje nacističkih oznaka strogo kažnjava, u Hrvatskoj sudovi primenjuju različitu praksu. Neki sudovi konstatuju da je to stari hrvatski pozdrav. Zato nije čudo što je  u prošloj godini do suda došlo osam prijava. Izrečeno je pet presuda, od čega tri oslobađajuće, za isticanje  pozdrava „Za dom spremni”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.