D.I.C. Veritas

Politika, 17.12.2018, Kusturica snima film o Jasenovcu

Dr Gideon Grajf, svetski priznat ekspert za Aušvic, predao slavnom reditelju dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, izneti i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla, koji su stradali u ovom logoru smrti

Stvaralačka košnica Andrićgrada protekle subote je iznedrila temelj još jednog, novog projekta. Ovoga puta reč je o igranom filmu koji bi režirao proslavljeni Emir Kusturica u saradnji s dr Gideonom Grajfom, svetski priznatim ekspertom za Aušvic.

Bila je to scena koja možda ostaje za istoriju – u poslovičnoj užurbanosti koja krasi zbivanja u Andrićgradu, u multipleksu ,,Doli Bel”, u kome su se smenjivali događaji, dr Grajf i Kusturica, pred licem brojnih prisutnih, započeli su razgovore o filmu koji bi, konačno, prikazao dubinu pakla ustaškog logora uništenja Jasenovac, taj genocidni kotao u kome je besprimerno zlo progutalo živote oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Dvojica starih poznanika, saradnika i prijatelja, razgovarali su neposredno po završetku tribine na kojoj je dr Grajf iscrpno govorio o rezultatima svojih istraživanja, sabranim u njegovoj nedavno objavljenoj knjizi ,,Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti”. O toj monumentalnoj studiji, štampanoj u Tel Avivu na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku, nedavno smo obavestili naše čitaoce. Izdavači monografije su Institut za Holokaust Šem Olam iz Izraela, Fondacija za projekte o Holokaustu iz Majamija (SAD) i Akademski koledž Ono iz Izraela. Podsetimo, u ovoj studiji profesor Grajf, svetski poznat borac protiv revizije istorije, iznosi uporednu analizu dva, prema njegovom sudu, ,,najstrašnija logora smrti i uništenja” – Aušvica i Jasenovca.

Obraćajući se prisutnima na početku promocije, Emir Kusturica je izneo stav da je ovaj događaj važan trenutak u istoriji Višegrada. ,,Iskustvo najvećeg stratišta srpskog naroda od Kosovske bitke, krivicom hrvatskih ustaša, ali i našom krivicom, pokazuje da nismo u stanju čak ni da popišemo žrtve koje su tamo stradale. Iz toga proističu sve nevolje u kojima mi živimo danas”, naveo je Kusturica.

Jelena Buhač Radojčić, Emir Kusturica, Gideon Grajf, Gojko Romčević Mraović i general Karlos Martins Branko (Foto Sl. Kljakić)

Jelena Buhač Radojčić, Emir Kusturica, Gideon Grajf, Gojko Romčević Mraović i general Karlos Martins Branko (Foto Sl. Kljakić)

Prema njegovim rečima, ,,ovo susretanje s profesorom Grajfom zapravo je pokušaj da se oživi slika onoga što je Jasenovac značio za nas” i da, kao što čine Jevreji, ,,svoje sećanje dovedemo do nivoa institucije”, tretirajući Jasenovac kao ,,vrstu pogroma koja nije zabeležen u ljudskoj istoriji”.

Iz opsežnog izlaganja dr Grajfa, iznosimo samo dva bitna momenta.

,,Uprkos svim polemikama o broju stradalih u Jasenovcu, odgovorno tvrdim da je oko 700.000 ljudi na brutalan način ubijeno u tom logoru. Ako uzmemo u obzir i sve mučenike koji su izgubili život na putu do Jasenovca, taj broj bi mogao da bude i veći”, rekao je Grajf.

Tvrdnju o Jasenovcu kao logoru uništenja on je argumentovao i iznošenjem podataka o 57 metoda kojima su ustaše mučile i ubijale zatočene u tom logoru. Na osnovu izvornih svedočenja i sakupljene dokumentacije, ovu listu sačinio je dr Izrael Herškovic, profesor anatomije i antropologije, forenzičar i konsultant Međunarodne ekspertske grupe GH7 iz Izraela.

S naročitom pažnjom prisutni su saslušali svedočenje Jelene Buhač Radojčić i Gojka Romčevića Mraovića, svojevremeno dece-logoraša, koja su upoznala strahote logora Jasenovac, Stara Gradiška i Jastrebarsko.

Posebnu zahvalnost Radojčićeva je izrazila ambasadoru dr Ljiljani Nikšić, koordinatorki srpsko-jevrejskog akademskog projekta Jasenovac, pokrenutog pre tri godine, i Katarini Tripković, čije su dve skulpture videli prisutni na promociji.

Koliko je daleko odmakao rad na budućem dugometražnom filmu o Jasenovcu, uverili smo se kada je posle promocije dr Grajf, direktor Međunarodne ekspertske grupe GH7, uručio Emiru Kusturici neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti za različita pitanja. Među njima je i, u Andrićgradu prisutan, portugalski general Karlos Martins Branko, koji je od 1994. do 1996. godine bio zamenik šefa misije vojnih posmatrača Unprofora za Hrvatsku i BiH. Memoarskom knjigom ,,Rat na Balkanu”, u kojoj je izneo i suptilnu analizu zločina počinjenog u Srebrnici, poričući tvrdnje da je to bio genocid, izazvao je pravu buru. General Branko je došao na ideju da se predavanje o Jasenovcu održi i u Portugaliji.

U dokumentaciji predatoj Kusturici, izneti su i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla, koji su stradali u Jasenovcu.

Ovaj filmski projekat će, pored dr Grajfa kao konsultanta za ,,fabrike smrti”, okupiti i eksperte za druga pitanja, kakva su, na primer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture. U tom timu stručnjaka naći će se poznavaoci problema iz Portugalije, Izraela i Kanade, verovatno i iz još nekih zemalja.

Podsećamo i da je knjiga dr Grajfa ,,Plakali smo bez suza” – pisana na osnovu svedočenja zonderkomandosa iz Aušvica – poslužila kao predložak mađarskom režiseru Laslu Nemetu za snimanje filma ,,Šaulov sin”, za koji je Nemet 2016. godine dobio Oskara za najbolji inostrani film i Zlatni globus u istoj kategoriji.

Sve u svemu, stvaralačka košnica Andrićgrada, pomenuta na početku, protekle subote je pokrenula zamajac novog vida saradnje Emira Kusturice i Gideona Grajfa, za koju se nadamo da će rezultirati izuzetnim filmskim ostvarenjem.

Nastavak razgovora uslediće brzo. Profesor Grajf nam je saopštio da je svog prijatelja Emira Kusturicu pozvao u uzvratnu posetu Izraelu u januaru naredne godine.

Posveta dece-logoraša

Posebno dirljivo bilo je obraćanje Jelene Buhač, koja je pročitala posvetu koju su ona i Romčević ispisali na primerku Grajfove knjige poklonjene Kusturici.

,,Dragom Emiru Nemanji Kusturici, za srećan početak realizacije filma o Jasenovcu na koji se čekalo 73 godine od završetka Drugog svetskog rata. Žrtve zaslužuju pamćenje i monumentalni holivudski film s najpoznatijim svetskim imenima filmske umetnosti koji, sine, Ti možeš da izvedeš.

Mi ćemo, sine, biti glas jasenovačkih velikomučenika dokle god dišemo i dok smo u životima. mi ćemo biti njihov glas a ti, sine, svojim remek-delom, za našu napaćenu dušu spas.

Svetu se mora reći istina o Jasenovcu. Ovaj Tvoj film, sine, i jasenovačko mučeništvo, biće na taj način zabeleženi u kolektivnoj memoriji čovečanstva i sačuvani za nove generacije, da se mučeništvo više nikad ne ponovi.

Zahvalni deca-logoraši, majka Jelena Buhač Radojčić, Jasenovac – Stara Gradiška, i Gojko Romčević Mraović, Jastrebarsko.”

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.