D.I.C. Veritas

Политика, 16.11.2022, Завршено припремно рочиште за случај „Петровачка цеста”

Јавно суђење хрватским пилотима почиње 26. децембра

Припремно рочиште у поступку против четворице хрватских официра оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести, одржано је јуче без присуства јавности, излагањем доказних предлога оптужбе, оштећених и одбране, а јавно суђење почеће 26. децембра.

Министарство правде Хрватске и даље није обавестило наше институције о уручењу позива оптуженима, па је сасвим јасно да је реч о опструкцији. Из Хрватске је још након подизања оптужнице поручено да њихове институције неће поступати по замолници српског суда.

Душан Братић, адвокат оштећених, предложио је да се обави судскомедицинско и психијатријско вештачење цивила који су рањени у бомбардовању као и сродника погинулих.

Адвокати који хрватске пилоте бране по службеној дужности предложили су, поред осталог, да се од Хрватске затражи наређење о бомбардовању колоне избеглица. Тужилаштво је, како сазнајемо, оценило да је то бесмислено јер је јасно да не постоји писани доказ такве наредбе.

Адвокат оптуженог Владимира Микца предложио је да његов клијент буде позван преко институција Словеније, а не Хрватске, јер се може претпоставити да живи у тој држави.

Поред Микца, судиће се и Зденку Радуљи, Жељку Јеленићу и Данијелу Боровићу.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.