D.I.C. Veritas

Politika, 22.03.2023, Cilj konferencije o Stepincu u EP bio je da se relativizuje istorija

Konferencija o Alojziju Stepincu, koju je u sedištu Evropskog parlamenta organizovala evroposlanica HDZ-a Željana Zovko, problematična je samim tim što se održava u političkoj insituaciji i ima za cilj da pošalje neke političke poruke i relativizuje istorijske činjenice, rekao je istoričar Milan Gulić.

On je za Tanjug naveo je događaj koji je nedavno upriličen u Evropskom parlament nije imao za cilj da se pomire granice saznanja o nekoj lličnosti ili periodu, kao ni da se iz drugog ugla pogledaju već postojeći izvori ili da se pronađu novi, već da se u svet pošalje nešto što Hrvatska šalje već decenijama.

„A ta poruka je da Alojzije Stepinac nije bio onakav kakvim ga je predstavila posleratna jugoslovenska javnost, ali i kritička istorijografija, odnosno da on nije bio apologet ustaštva ili saradnik kvislinških vlasti u Zagrebu, već da se radilo pravom crkvenom čoveku, koji je štaviše spasavao ugrožene”, rekao je istoričar.

Naglasio je da ne bi problem bio da je to neki „opskurni skup u Hrvatskoj, ali sama činjenica je da je to progurano u Evrpski parlament nosi veliku težinu”.

„To neće promeniti ništa u svesti ljudi u Hrvatskoj ili Srbiji, ali nekom ko o tome ne zna ništa, ili ne zna dovoljno, može poslati pogrešnu poruku ili relativizovati ono što se događalo na prostoru NDH, a to je masovno stradanje i genocid nad srpskim, jevrejskim i romskim stanovništvom, protiv koga ni sam Stepinac nije značajnije ustao ili bar ne onoliko koliko je ustao protiv novih vlasti nakon Drugog svetskog rata”, istakao je Gulić.

Prema njegovim rečima, u ovom slučaju definitivno se radi o propagandi i pokušaju da se utemelji jedno mišljenje koje postoji u najvećem delu hrvatske javnosti, a to je da je „Stepinac na korak od sveca i da nije odgovoran za ono što se događalo za vreme kratkotrajnog postojanja NDH”.

Gulić napominje da je tu bez dileme reč o pokušaju relativizacije i rehabilitacije i čak glorifikacije Stepinca.

„A on je jedna od ličnosti u vezi sa NDH oko koje se Srbi i Hrvati ponajviše spore, jer ne verujem da postoji normalni čovek u Hrvatskoj koji će pokušati da relativizije ulogu Ante Pavelića i tu će slično mišljenje imati i prosečan prosečan Srbin i prosečan Hrvat, ali kada je u pitanju Stepinac onda su ta mišljenja potpuno suprotstvaljena”, zaključuje istoričar.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.