D.I.C. Veritas

Politika, 23. 08. 2022, Vodi li put u EU preko zaborava srpskih žrtava

Zašto Brisel ćuti dok Zagreb preti blokadom evropskog puta Srbije zbog traženja pravde za ubijenu srpsku decu, koju su hrvatski oficiri raketirali tokom akcije „Oluja” na Petrovačkoj cesti

Umesto osude ili izvinjenja Srbima i Srbiji zbog gnusnog zločina počinjenog nad civilima, uključujući i četvoro dece, na Petrovačkoj cesti avgusta 1995, od hrvatskog rukovodstva stižu nove pretnje. Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio optužnicu protiv četvorice hrvatskih oficira, koji se terete da su raketirali kolonu srpskih izbeglica kod Bosanskog Petrovca tokom akcije „Oluja”, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da će Zagreb štititi pilote i druge odgovorne za zločin. I za to koristiti pregovore oko pristupanja Srbije EU, jer navodno „takve stvari neće tolerisati”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zapitao je juče da li su u EU zločini prema Srbima dozvoljeni i poručio da bi EU morala da se izjasni da li će odustajanje Srbije od potrage za pravdom biti uslov za članstvo u uniji, kao što govore funkcioneri Hrvatske. „Pošto smo ćutali o Jasenovcu, dočekali smo da se zločin ponovi u ’Oluji’. Pošto se hrvatski narod nikad nije izvinio za ustaške koljače, dočekali smo da Srbe kažnjavaju jer tražimo pravdu za pobijenu decu na Petrovačkoj cesti”, naveo je Vulin u saopštenju, prenosi Tanjug. Ukazao je da treba da znamo da li su u EU zločini prema Srbima dozvoljeni i da li su to te evropske vrednosti o kojima nam govore, zbog kojih treba da priznamo Kosovo, ukinemo Republiku Srpsku i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji.

Komentarišući pretnje predsednika hrvatskog parlamenta, i premijerka Srbije Ana Brnabić u objavi na „Tviteru” prekjuče je navela da se jedna članica EU usuđuje da javno kaže da, „ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske dece – jer četvoro ih je tamo pobijeno, starosti od šest do 13 godina – ne možete da budete deo EU”. Upitala je da li je to vladavina prava i da li su to evropske vrednosti.

Kakvo raspoloženje vlada među pripadnicima hrvatskih elita može samo da se nasluti na osnovu izjava njihovih predstavnika. Tako je izvesni Mladen Pavković, predsednik Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 91, ustvrdio je da će četvorica hrvatskih pilota optuženih „u montiranom sudskom procesu bili i biti hrvatski junaci”. Podsetio je i da je nedavno Danijel Borović, jedan od hrvatskih pilota, proglašen „junakom domovinskog rata” i da ga je predsednik Hrvatske Zoran Milanović lično odlikovao jednim od najviših odličja. Oglasio se i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, rekavši da Srbija ovom optužnicom pokušava da „promeni karakter akcije ’Oluja’”, što, kako je rekao, neće proći, i ponovio je da će Hrvatska „zaštititi sve hrvatske branitelje, generale, oficire i pilote”.

Podsetimo, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji „Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti, kod Bosanskog Petrovca, kao i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog, u BiH. Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina, zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Deo izbegličke kolone, koju su činili starci, iznemogli, deca, tog 7. avgusta zatekao se na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Ključ, u mestu Kapljuh, selo Bravsko. Tada su poginuli Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica Drča (6), Mirjana Dubajić (21), rođeni brat i sestra Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko Vuković (13), Mirko Stjelja (34) i njegov otac Branko Stjelja (72) i Milka Kovačević (83), a teže je i lakše ranjeno oko 50 civila, među njima i deca. Od posledica raketiranja stradale su dve trudnice: pomenuta Mirjana Dubajić, ali i supruga Mirka Stjelje, Vedrana, koja je preminula na porođaju od posledica rana zadobijenih u bombardovanju. Tom prilikom ranjeno je i njeno dvoje dece – Savo i Aleksandra.

Imajući u vidu bežanje zvaničnog Zagreba od odgovornosti i odbijanje da se suoči s prošlošću i svojom ulogom u građanskom ratu na tlu bivše Jugoslavije, postavlja se pitanje – da li je to „novi standard evropskih vrednosti” koji važi u Hrvatskoj? I da li će evropski put Srbije biti uslovljen odustajanjem od traženja pravde za srpske civile i prekrivanjem užasnih zločina nad decom velom zaborava?

Kako za „Politiku” objašnjava Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost, predsednik Hrvatske odlikovao je ubice, ratne zločince koji su počinili masakr na Petrovačkoj cesti, kao i na Prijedorskoj cesti. Ono što glasno izgovara Jandroković, smatra Karanović, samo izražava većinsko mišljenje hrvatske političke javnosti. „Oni koriste sve mehanizme kako bi sabotirali evrointegracije Srbije. U te svrhe oni čas upotrebljavaju nerešeno pitanje granice na Dunavu između Srbije i Hrvatske ili pitanje nestalih iz vremena građanskih ratova devedesetih godina. Posebno onda kad je reč o posledicama zločinačke akcije Oluja”, ističe Karanović.

„Proverljive i dokazane činjenice, smatra, nisu dovoljne političkoj javnosti da smogne snage i da samo s ljudske strane osudi taj gnusni zločin, nego činjenicu da su počinili zločin koriste u dnevnopolitičke svrhe i u strateške političke svrhe da bi izvršile dodatnu sabotažu evrointegracija Srbije”, ističe Karanović i napominje da Hrvatska neće imati moć da zaustavi Srbiju na evropskom putu – ukoliko to njeni inostrani mentori ne budu tražili. Karanović, stoga, ne očekuje reakciju međunarodne zajednice zbog toga što zvanični Zagreb štiti ratne zločince i podseća da „srpske žrtve nemaju pravo na pravdu”, kao i da je agresija na RS Krajinu, zločinačka akcija „Oluja”, počinjena je u sadejstvu s NATO-om i SAD, i posledice tog zajedničkog poduhvata braniće dok se ne promeni geopolitička situacija u svetu.

Starović: Pitanje je za Brisel da li će to dozvoliti

Izjave iz Zagreba da bi Hrvatska mogla da blokira put Srbije ka EU zbog optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za zločine na Petrovačkoj cesti nisu iznenađenje, a pitanje za briselsku administraciju je da li će tako nešto i dozvoliti, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović. U izjavi za Tanjug Starović je naveo da, kad se govori o potvrđivanju optužnice protiv hrvatskih pilota koji su učestvovali u zločinima na Petrovačkoj cesti, kad su stradali civili, pre svega deca, mora da se govori o vrednosnom odnosu prema zločinu i velikoj sramoti za vladu Hrvatske, koja otvoreno i bestidno staje u zaštitu ljudi optuženih za ozbiljan i strašan ratni zločin. Poručio je da reakcije iz Hrvatske ne predstavljaju iznenađenje, a pogotovo izjava predsednika hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, da će Hrvatska blokirati evropski put Srbije.

„Nažalost, to nije iznenađenje i, ako analiziramo sve čemu svedočimo prethodnih godina, vidimo da je zapravo u Briselu prihvaćen mehanizam po kojem susedne države mogu da uvoze bilateralne zahteve u proces proširenja Evropske unije”, rekao je Starović i naveo da nema dilemu da će zvanični Zagreb pokušati da u potpunosti zaustavi evropski put Srbije. Istakao je da to onda nije pitanje za nas, naša politika će ostati jasna, dosledna i zasnovana na principima. Naveo je da je onda pitanje za nosioce najviših funkcija u Briselu da li će oni tako nešto dozvoliti Hrvatima.

Štrbac: Hrvatski narativ je da su vodili sveti odbrambeni rat u kojem je sve dozvoljeno

Najvažnije u slučaju pilota optuženih za bombardovanje srpskih civila u Petrovačkoj koloni nije da oni odu u zatvor, već da se dobije pravosnažna presuda koja će utvrditi šta se desilo, ko je tamo ubijen, čiji su to avioni i ko je to naredio, izjavio je juče predsednik udruženja „Veritas” Savo Štrbac. „Hrvatski narativ je da su oni vodili sveti odbrambeni rat protiv nekog mrskog agresora i da je u tom odbrambenom ratu sve dozvoljeno. Svaki dan su to ponavljali i to je ušlo u njihove enciklopedije, zakone, Ustav i svest naroda”, rekao je Štrbac.

Nobilo: Neodgovorno je govoriti o političkim optužnicama

Hrvatski advokat Anto Nobilo rekao je da na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota i da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji, jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju, ali i da, kako ističe, zvanični Beograd ima „strašan argument”, jer ovaj zločin niko nije istražio 27 godina. Rekao je da je nedopustivo i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama i ističe da Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU zbog toga što je kao kandidat pokrenula postupak za zločin koji se evidentno dogodio.
Mina Ćurčić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.