D.I.C. Veritas

Politika, 25.09.2019, Akcionarska groznica trese „Kraš”

Postavlja se pitanje da li će Nebojša Šaranović nastaviti da kupuje akcije hrvatskog konditora kako bi imao 25 odsto udela

Deonice hrvatskog konditorskog proizvođača „Kraš” i juče su nastavile da obaraju rekord. Skakale su iz sata u sat pa se tako na Zagrebačkoj berzi trgovalo jednom akcijom po ceni od 1.070 kuna (144 evra) uz ukupan promet od 14,5 miliona kuna (1,9 miliona evra). Na ovaj način nastavljen je prekjučerašnji trend kada su deonice „Kraša” u jednom trenutku kupovane po ceni od 915 kuna, što je bio rast od 7,65 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Akcije proizvođača „bajadera”, čokoladica „životinjsko carstvo”, „kiki” bombona i keksa „domaćica” pre nekoliko nedelja su vredele 400 kuna (54 evra).

Usijanju Zagrebačke berze doprineo je srpski biznismen Nebojša Šaranović, kome hrvatska javnost ovih dana prebraja krvna zrnca pokušavajući da odgonetne kakve su mu namere sa 12,5 odsto udela, koliko je već stekao u „Krašu”.

Nova dilema jeste: ko je u prva dva dana ove sedmice dodatno usijao priču s „Krašom” i akcijama ove hrvatske kompanije. Da li je srpski privrednik Nebojša Šaranović, proizvođač domaćih konditorskih brendova „jafa” keks i „banini”, nastavio da kupuje deonice ili je igru ubrzao neko drugi? U nedelju se pojavila informacija o novim misterioznim agresivnim kupcima koji su deonicama „Kraša” trgovali s dva računa Zagrebačke banke.

Prema zvaničnim podacima Zagrebačke berze, najviše akcija u „Krašu” ima Mesna industrija „Braća Pivac” s udelom od 30,73 odsto. Na drugom mestu je kompanija „ESOP Kraš” s udelom od 18,45 odsto, a na trećem mestu je račun Rajfajzen banke iza koga stoji Nebojša Šaranović. On, prema podacima Zagrebačke berze, sada poseduje 12,45 odsto udela u vlasništvu „Kraša”. Na četvrtom mestu je „Kraš” d. d. koji ima 5,09 odsto udela, a na petom mestu je račun Zagrebačke banke s udelom od 1,89 odsto.

Nenad Gujaničić, broker firme „Momentim sekjuritis”, objašnjava za „Politiku” da ko sve kupuje akcije „Kraša” na Zagrebačkoj berzi, vidi se tek nakon dva radna dana kada se sprovedene transakcije saldiraju.

– Sada možemo samo da pretpostavljamo da li je u pitanju neki novi igrač. Veća verovatnoća je da se na strani kupovine nalaze investitori koji su bliski jednoj ili drugoj strani (Mesari „Braća Pivac” ili kiparskoj „Kapi”). Ono što je svakako izvesno jeste da će ovo preuzimanje, ma ko ga sprovede, biti veoma skupo, čak i iznad vrednovanja požarevačkog „Bambija”, koga je „Koka-Kola” veoma visoko vrednovala. Kada su akcije „Kraša” dostigle psihološku granicu od 1.000 kuna, vrednost kompanije je premašila 200 miliona evra, a juče je nastavila dodatno da raste. Naravno, ovo ne bi bilo prvi put da se u borbi dva ili više takmaca za preuzimanje kompanije sprovede po veoma visokim i prenapregnutim parametrima – kaže Gujaničić.

Postavlja se pitanje da li će „srpski kralj papira”, kakvu je titulu Šaranović poneo zbog kupovine tri fabrike papirnih proizvoda, nastaviti da kupuje akcije „Kraša” i da li želi kontrolni paket, odnosno 25 odsto udela.

Gujaničić smatra da sigurno neće stati na 12,5 odsto. Odnosno, staće onda kada napravi neki dogovor.

Dakle, kada stane cena akcija, znaće se da je dogovor blizu i da sledi preuzimanje od jedne ili druge strane.

Nebojša Šaranović sa 12,5 odsto udela u vlasništvu dobija značajna prava u upravljanju ovom hrvatskom kompanijom, ali još ne može da vodi poslovnu politiku kompanije. Prema Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava i ostalim propisi koji regulišu rad akcionarskih kompanija na primer ne bi bio moguć prinudni otkup akcija manjinskih akcionara bez njegove saglasnosti, a morali bi da mu ponude i mesto u organima upravljanja „Kraša”. Takođe, dobio bi pravo da saziva skupštinu akcionara i predlaže dnevni red. Praktično, to bi značilo da Šaranović sada može da traži mesto u upravi.

Podsetimo, početkom septembra najveći pojedinačni deoničar Mesna industrija „Braća Pivac”, koji drži više od 30 odsto akcija, zajedno s kompanijom „ESOP Kraš” objavio je ponudu za preuzimanje. Posle toga, kao kupac akcija putem Zagrebačke berze pojavila se i kompanija „Kapa star grupa”. Da je misteriozni kupac koji je poslednjih nedelja intenzivno kupovao deonice „Kraša”, a koji se „skrivao” iz računa Rajfajzen banke, upravo Šaranović, otkriveno je pošto je prešao prag od pet odsto akcija, te je onda ta informacija objavljena putem Zagrebačke berze.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.