D.I.C. Veritas

Politika, 26.08.2018, KRIVIČNA PRIJAVA ZA JOŠ JEDAN ZLOČIN U „OLUJI” Petrovačke ceste u Tužilaštvu za ratne zločine

Beogradski advokat Dušan Bratić podnosi kao dokaz i transkripte sa Brionske sednice na kojoj je Franjo Tuđman naredio „takve udarce da Srbi praktično nestanu”, iz kojih je, kako kaže, jasna genocidna namera

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije predata je krivična prijava za još jedan zločin u „Oluji” – reč je o raketiranju kolone civila na Petrovačkim cestama, saznaje „Politika”. Zbog sumnje da su izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, krivičnom prijavom su obuhvaćeni tadašnji zamenik komandanta Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, komandant eskadrile i pilot koji je izvršio neposredno vatreno dejstvo 7. avgusta 1995. godine, kada je ubijeno četvoro dece i šestoro odraslih.

Od posledica rasprskavajućeg dejstva ubojnih sredstava smrtno su stradali Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica Drča (6), Mirjana Dubajić (21), rođeni brat i sestra Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko Vuković (13), Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko Stelja (72) i Milka Kovačević (83), a teže je i lakše ranjeno oko 50 civila, među njima i dece.

Beogradski advokat Dušan Bratić podnosi kao dokaz i transkripte sa Brionske sednice, iz kojih je, kako kaže, jasna genocidna namera.

– Na Brionima je 31. jula 1995. održana sednica proširenog sastava Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske, kojoj je predsedavao vrhovni komandant Franjo Tuđman. Razmatran je operativni plan „Oluja 95”. Transkripti sa te sednice su objavljeni posle preslušavanja audio-zapisa u Haškom tribunalu na suđenju Gotovini i Markaču – navodi Bratić.

Tuđman u uvodnom delu izlaže: „Prema tome, Istok (Istočnu Slavoniju) bismo pustili totalno na miru, a ovo bismo morali riješiti i Jug i Sjever”, odnosno područje Dalmacije i Like koje je kao zaštićena zona Ujedinjenih nacija označeno kao „Sektor jug” i područje Banije i Korduna koje je nosilo oznaku „Sektor sever”.

Dalje Tuđman kaže: „Riješiti, na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave. Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.

– Postavlja se pravničko pitanje da li se ta zapovest Franje Tuđmana odnosila na srpske vojne snage ili na Srbe kao populaciju na tim prostorima. Kasnije izjave na toj sednici, rasvetljavaju da se ta zapovest odnosila i na vojsku i na civile – priča Bratić.

U nastavku, naime, Tuđman kaže: „Ipak precizirati, koje su to točke, koji su to pravci s kojim moramo ovladati, da bismo protivnika kasnije potpuno dotukli, prisilili na kapitulaciju. S tim što sam rekao, da im ovde treba dati izlaza, jer važno je da ti civili pođu, pa će onda i vojska, i kada kolone pođu, to djeluje psihološki jedni na druge.”

– Prethodno mu bivši admiral JNA Davor Domazet, načelnik Obaveštajne uprave i general Ante Gotovina, komandant Zbornog područja Split, referišu da je u te svrhe „ostavljanja izlaza” planirano otvaranje komunikacije preko Dvora na Uni prema Bosanskom Novom (gde je raketirana izbeglička kolona u mestu Svodna) i komunikacije preko Srba i Kulen Vakufa prema Bosanskom Petrovcu, pa mu potom pokazuju na topografskoj, a zatim i auto-karti o kojim je pravcima reč, te se on saglašava sa tim. U kasnijem toku Tuđman daje instrukcije da se u toku akcije „Oluja” putem medija i letka obaveštavaju Srbi da su primećene kolone izbeglica koje napuštaju Hrvatsku baš tim pravcima i da im se tako daju instrukcije kuda treba da krenu, a da se sa druge strane potom saopštava da ih Hrvatska poziva da ostanu i da im se garantuju sva građanska prava, pri čemu sam Tuđman pojašnjava da se to pozivanje na ostanak čini „tobož” – objašnjava naš sagovornik.

Kako je isplanirano i naređeno, tako je i izvedeno. Četiri dana kasnije, u operaciji pod kodnim nazivom „Oluja 95”, hrvatska vojska je izvršila napad na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine, zaštićene zone UN, usled čega je većinsko srpsko stanovništvo počelo da beži u pravcu teritorije Republike Srpske i dalje prema Srbiji.

– Stanovništvo sa područja Like i Dalmacije kretalo se putnim pravcem Donji Lapac – Kulen Vakuf – Drvar – Bosanski Petrovac – Ključ. Kolona se sastojala isključivo od civilna, starih i iznemoglih osoba, žena i dece, civilnih putničkih motornih vozila, zaprega, traktora i slično – kaže advokat.

Deo te kolone se 7. avgusta u popodnevnim časovima zatekao na magistralnom putu Bosanski Petrovac – Ključ, u mestu Kapljuh, selo Bravsko.

– U tom trenutku iznad planine Grmeč nadletao je jedan borbeni avion mig-21 sa oznakama Vojske Hrvatske – „šahovnicama” na repnom delu aviona. U zaokretu posle izviđanja, poravnao se sa pravcem kretanja kolone i potom izvršio dejstvo ubojnim sredstvima, sve po putničkim i teretnim vozilima, zaprežnim kolima, traktorima i drugim civilnim prevoznim sredstvima. Zatim se avion udaljio prema teritoriji Hrvatske – navodi Bratić.

„Prema načinu delovanja, vremenskom okviru i mestu dejstvovanja i posledicama vidljivo je da je reči o koordiniranim akcijama Ratnog vazduhoplovstva Hrvatske vojske u sklopu izvođenja vojno-redarstvene akcije „Oluja 95”, sa ciljem zastrašivanja i ubistava civilnog stanovništva, sve u skladu sa idejom, odnosno u vojničkom smislu sa zapovešću Tuđmana, koju je izrekao na takozvanoj Brionskoj sednici i to da „Srbe treba tako udariti, da praktično nestanu”, a za one koje „ne zahvate” ostaviti dva izlaza i to pravac preko Dvora na Uni ka Bosanskom Novom i preko Kulen Vakufa ka Bosanskom Petrovcu”, piše u krivičnoj prijavi.

– Upravo i iz planiranog ostavljanja dva pravca za izvlačenje Srba civila, što se i ostvarilo, proizilazi svest i htenje da se dejstvuje po civilima. Ta dva događaja, Brionska sednica i raketiranje na Petrovačkim cestama i u Svodni, idejno su povezani. Ovaj drugi je otelotvorenje Tuđmanove vojničke ideje i zapovesti da Srbe treba tako udariti, da nestanu, da se nikada više na svoje ne vrate – kaže advokat Dušan Bratić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.