D.I.C. Veritas

Politika, 27.09.2016., Heroji otadžbine ostali verni zakletvi

Za večni spomen i nezaborav heroja, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca predstavilo je u Domu vojske monografiju „Heroji otadžbine”, novinara i publiciste Novice Pešića. Knjiga je izašla 25 godina posle herojske pogibije oficira Milana Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića, koji su svesno žrtvovali svoje živote u odbrani vojnog skladišta naoružanja, municije i vojne tehnike Barutana u Bjelovaru u Hrvatskoj.

– Milan Tepić bio je komandant skladišta koje je danima bilo u neprijateljskom okruženju. U odsudnom trenutku on nije želeo da se preda, niti da skladište prepusti u ruke napadača. Cilj mu je bio da sačuva svoje vojnike. Digao je i sebe i skladište sa 170 tona eksploziva u vazduh. Predaju je odbio i vojnik Stojadin Cole Mirković, pripadnik Jugoslovenske narodne armije. Ovaj devetnaestogodišnji mladić poginuo je u transporteru koji je prilikom napada pogodila zolja. Milan i Stojadin ostali su verni zakletvi izgovorenoj na početku vojnog poziva: da će braniti otadžbinu ne žaleći da u toj borbi daju i svoj život – rekao je dr Vidoje Golubović, predsednik Udruženja, i istakao da je monografija posvećena i znanim i neznanim mladićima, ratnicima koji su položili živote u mnogobrojnim bitkama za oslobođenje otadžbine.

Promociji knjige prisustvovali su Milanova supruga Dragica i deca, Aleksandar i Tanja, Stojadinova majka Anica i ujak Radisav Tripković, predstavnici Generalštaba, opštine Valjevo, Republike Srpske, vojnici Vojske Srbije, članovi porodice, prijatelji…

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.