D.I.C. Veritas

Политика, 29.03.2016., Момчило Перишић на оптуженичкој клупи 20. маја

На припремном рочишту окривљени за шпијунажу негирао кривицу

Суђење некадашњем начелнику Генералштаба и потпредседнику Владе Србије Момчилу Перишићу због кривичног дела шпијунаже требало би да почне 20. маја пред Вишим судом у Београду. На оптуженичку клупу тада ће сести и потпуковник Миодраг Секулић кога оптужница терети за одавање службене тајне и цивил Владан Влајковић, оптужен за одавање службене тајне помагањем.

Пред овим судом је окончано припремно рочиште током којег су сва тројица негирала кривицу. На припремном рочишту, које је било затворено за јавност, адвокати окривљених предочили су суду доказне предлоге о којима ће суд накнадно одлучити.

Адвокат Момчила Перишића, Новак Лукић, није желео да говори о доказима које је Перишићева одбрана предложила суду.

Припремно рочиште одржано је из четвртог покушаја и то из два пута – првог дана припремног рочишта 1. фебруара адвокати Перишића и Секулића предочили су суду доказне предлоге, док је Влајковићев бранилац то урадио јуче за када је био заказан наставак.

Генерал-пуковник Момчило Перишић, подсетимо, ухапшен је 14. марта 2002. године у мотелу „Шарић” на Ибарској магистрали у друштву службеника америчке амбасаде Џона Дејвида Нејбора. Тадашње Војно правосуђе оптужило га је за кривично дело шпијунаже у корист Сједињених Америчких Држава, а поред њега оптужница је подигнута и против Секулића и Влајковића.

Поступак против тројице окривљених, по овој оптужници, водио је Војни суд у Београду до његовог укидања 1. јануара 2005. године, после чега је предмет прешао у надлежност Војног одељења Окружног суда у Београду.

Кривично ванрасправно веће Војног одељења Окружног суда у Београду донело је, међутим 9. новембра 2005. године, одлуку да прекине кривични поступак против некадашњег начелника Генералштаба до окончања поступка који се против њега водио пред Међународним трибуналом у Хагу. Истом одлуком обустављен је поступак и против осталих оптужених.

Некадашњи потпредседник Владе Србије и председник скупштинског Одбора за безбедност осуђен је у септембру 2011. године у Хашком трибуналу на 27 година затвора. Усвајајући жалбу коју су поднели његови браниоци, жалбено веће трибунала га је крајем марта 2013. године ослободило оптужби и донело одлуку о његовом пуштању на слободу.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.