D.I.C. Veritas

Политика, 31.03.2016., Хашки трибунал ослободио Војислава Шешеља

Судија Антонети:  Оптужница пуна нејасноћа и недоследности.

Лидер радикала ослобођен по свим тачкама оптужнице.

Ослобађајућа пресуда шокирала регион.

Шешељ: Пресуда с правног аспекта једина могућа

ХАГ- Хашки трибунал ослободио је данас лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља оптужби за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93.

Веће председавајућег судије Жана-Клода Антонетија утврдило је већином гласова, уз противљење судије Флавије Латанци, да Шешељ (61) „није крив” ни по једној тачки оптужнице.

Шешељ је ослобођен кривице за злочине против човечности – прогон несрба на политичкој, расној и верској основи, депортацију и присилно премештање.

По пресуди, вођа радикала није крив ни за кршење закона и обичаја рата – убиства, мучење, окрутно поступање, безобзирно разарање села или пустошење које није оправдано војном нуждом, уништавање верских објеката и пљачкање јавне или приватне имовине.

Ти злочини, по оптужници, били су почињени у Зворнику, Вуковару, Мостару, Невесињу, ширем подручју Сарајева и војвођанском селу Хртковци.

Веће је, већином гласова, утврдило да није постојао удружени злочиначки подухват чији је циљ било стварање јединствене српске државе на великим деловима територија Хрватске и БиХ, односно Велике Србије, у којем је, по оптужници, са Шешељем учествовао и тадашњи председник Србије Слободан Милоћевић и други српски војни, политички и полицијски званичници.

Пресудом је утврђено да је стварање Велике Србије био Шешељев политички циљ, али да није подразумевао чињење злочина. Ни у Хрватској, ни у БиХ, ни у Војводини, по пресуди, није било распрострањеног и систематског напада на несрпске цивиле, већ сукоба између зараћених страна.

Шешељ, по пресуди, није имао ни де јуре, ни де факто надређени положај над добровољцима СРС које је слао на ратишта у Хрватској и БиХ на којима су почињени злочини.

Иако је, већином гласова, утврдило да је Шешељ у неким својим говорима позивао на прогон несрба, као у војвођанском селу Хртковци у мају 1992, веће је закључило да „Тужилаштво није доказало да је тај говор довео до одласка Хрвата и кампање прогона”.

По пресуди, није доказано да је Шешељ „говором мржње” починио злочине у Вуковару и Хртковцима, нити да их је подстицао и помагао на другим локацијама у Хрватској и БиХ.

„Није постојало подстицање на ратне злочине, чак и ако се у обзир узму најжешћи говори” Шешеља, рекао је судија Антонети, наглашавајући да тужиоци „нису доказали да је постојала узрочно последична веза између Шешељевих говора и злочина”.

После данашње пресуде, како је рекао судија Антонети, „Шешељ је слободан човек”.

Пресуда је, међутим, неправоснажна, а Тужилаштво има право да се жали. (Бета)

Шешељ: Пресуда с правног аспекта једина могућа

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да је пресуда Хашког трибунала с правног аспекта једина могућа, те да је двоје судија показало професионализам, част и образ и одолело политичким притисцима.

Шешељ је на конференцији за новинаре у просторијама СРС, недуго после изрицања пресуде у Хашком трибуналу, рекао да је од почетка знао да му ниједан злочин не могу доказати.

„После ме више, кад сам победио, није ни интересовала изречена пресуда, прођох без казне а можда сам могао бар мало да добијем, да не бесне оволико српски непријатељи и ван Србије и у Србији”, рекао је Шешељ.

Он је рекао да су судије у судском већу Жан Клод Антоанети и Мандиаје Нианг, показали да су професионализам, част и образ изнад сваког политичког притиска, те да су притисцима одолели и донели, с правног аспекта, једину могућу пресуду.

Он је изразио жаљење што његови, како је навео, блиски пријатељи, Милан Мартић, генерал Здравко Толимир, Радован Караџић и многи други нису имали у судском већу часне и поштене судије, наводећи да би и они у том случају били ослобођени.

„Мој став према Хашком трибуналу као антисрпском суду и инструменту новог светског поретка није се ни за длаку променио”, рекао је Шешељ. (Танјуг)

Судија Антонети: Оптужница пуна нејасноћа и недоследности

ХАГ – Председник претресног већа Хашког трибунала, које данас изриче пресуду лидеру СРС Војиславу Шешељу, судија Жан Клод Антоанети рекао је да веће сматра да су оптужница и доказни предлози тужилаштва пуни нејасноћа и недоследности, које су закопликовале рад и тужилаштва и одбране и судског већа.

„Претресно веће је било присиљено да следи пут које је зацртало тужилаштво, па је уз потешкоће покушало да расплете мрежу”, напоменуо је судија читајући пресуду.

Према његовим речима, стиче се утисак да наводни злочиначки циљ варира по потреби оптужнице.

„Тужилац недоследно користи речи насиље и злочин, неке формулације остављају утисак да је сама идеја „велике Србије” криминогена, а у другим делима се нападају средства којима се желела остварити”, навео је судија и изразио жаљење због таквог рада тужилаштва.

Он је подсетио да је претресно током суђења добијало додатне доказе од тужилаштва, али већина чланова већа није била за то да се ти докази уврсте у предмет пошто су оцењени као дупли докази, мада је судија Флавиа Латанци имала супротно мишљење.

„Исте чињенице које се квалификују као убиство, мучење, депортације, разарање и пљачке исто се подводе и под дела прогона. Тужилац је имао циркуларни приступ у коме је свако кривично дело добило више квалификација”, навео је судија. (Танјуг)

Пресуда шокирала регион

ЗАГРЕБ, САРАЈЕВО – Медији у региону шокирани су ослобађајућом пресудом која је у Хашком трибуналу изречена лидеру српских радикала Војиславу Шешељу.

Загребачки портал Index.hr известио је кратко да је Хашки трибунал одлучио да „четнички војвода Војислав Шешељ није крив по свим тачкама оптужнице”.

Јутарњи лист на ударном месту објавио је ослобађајућу пресуду Шешељу у Хашком трибуналу под насловом „Шок у Хагу: Шешељ је слободан човек”.

Расправно веће Међународног кривичног суда ослободило је Војислава Шешеља по свим тачкама оптужнице за ратне злочине у Хрватској, Војводини и БиХ.

„Војислав Шешељ је по изрицању ове пресуде слободан човек”, пренео је Јутарњи речи председника судског већа Жан Клод Антонетија. И сарајевски портал Klix.ba на ударно месту доноси информацију да је претресно веће Хашког трибунала ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, па тиме и за злочине за које се теретио да је починио на подручју БиХ, преноси Танјуг.

Наташа Кандић: Пресуда изненађујућа, неће опстати у жалбеном поступку

Оснивач Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је данас да је ослобађајућа пресуда лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом изненађујућа и да тешко може да се одржи у жалбеном поступку.

„Образложење те судске одлуке задире у неке друге пресуде и противречи неким судски утврђеним чињеницама… Пресуда тешко да може да се одржи јер је изречено толико нових закључака који су супротстављени многим закључцима о злочинима и у БиХ и у Хрватској”, рекла је Наташа Кандић агенцији Бета.

Она је рекла да се очекивало да Шешељ буде ослобођен по основу оптужбе за учешће у удруженом злочиначком подухвату, што је судија Жан Клод Антонети предлагао још 2011. године, у сврху целисходности даљег вођења поступка.

„Нека образложења (ослобађајуће пресуде) противече здравом разуму, попут оног да је говор Шешеља у Скупштини Србије да неће убијати Хрвате већ да ће их спаковати на камионе па нека они виде шта ће, само политичко мишљење”, рекла је она, а преноси Бета

Према њеним речима, ослобађајућа пресуда Шешељу последица је и „благонаклоног односа судије Антонетија”.

Обрадовић: Више нема налога за хапшење Шешеља

ХАГ – Шеф правног тима Србије у Хагу Саша Обрадовић рекао је данас да нема више налога Хашког трибунала за хапшење лидера Српске радикалне странке, те да је Војислав Шешељ после данашње ослобађајуће пресуде слободан човек.Обрадовић је изјавио Танјугу да лично није очекивао ослобађајућу пресуду, имајући у виду цео ток поступка против Шешеља, као и да је у току поступка дошло до промене једног члана већа.„Међутим, нисам изненађен аргументима судског већа за такву одлуку, јер је и наш правни тим исте аргументе изнео и у спору по тужби против Хрватске”, рекао је Обрадовић, који се налази у Хагу.Напомињући да је данашња пресуда првостепена, шеф правног тима Србије у Хагу сматра да није спорно да ће се хашко тужилаштво на њу жалити.Хашки трибунал ослободио је лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.Већина чланова већа, уз супротно мишљење сидије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

(Танјуг)

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.