D.I.C. Veritas

Политика, Бета, 29.09.2019, Годишњица страдања Милана Тепића и Стојадина Мирковића

Документациони центар Веритас је у саопштењу подсетио да је на данашњи дан, 29. септембра 1991, мајор ЈНА Милан Тепић, у циљу спречавања предаје складишта припадницима ЗНГ минирао то складиште у Беденику код Бјеловара, у којем је било 170 тона експлозивних средстава, када су погинули Тепић и војник Стојадин Мирковић који, упркос мајоровој наредби, није хтео да се преда.

Хрватска страна је потврдила губитак 11 својих војника, а после предаје стрељали су командира страже на том објекту Ранка Стевановића, наведено је у саопштењу.

За злочине над припадницима ЈНА, иако је било и пријава пред Хашким трибуналом и оптужница пред Војним судом у Београду и суђења пред хрватским судовима, још нико није осуђен, пише у саопштењу.

Тренутно се пред Жупанијским судом у Ријеци, по оптужници из 2010, суди Јури Шимићу по командној одговорности због ратног злочина против ратних заробљеника, а Шимић да се брани са слободе. Главни претрес је завршен 13. септембра, објављивање пресуде заказано је за 2. октобар ове године.

Тепић је проглашен народним херојем, јединим у рату деведесетих, а Мирковић је постхумно одликован Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена, јавља Бета.

И Свети архијерејски синод Српске православне цркве постхумно је одликовао Мирковића орденом Светог Саве трећег степена „за врлински живот, пожртвованост и посведочену љубав према Богу и ближњем свом”, наведено је у Веритасовом саопштењу.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.