D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 07.09.2017, U Jasenovcu uklonjena sporna spomen-tabla s ustaškim pozdravom

ZAGREB  – Burno jutro na hrvatskoj političkoj sceni obeležilo je konačno uklanjanje sporne spomen ploče HOS-a sa ustaškim pokličom „za dom spremni” u Jasenovcu, što je proteklo bez incidenata, ali su HOS-ovci ipak uspeli da iznenade predstavnike vlasti tako što su sa današnjim datumom zvanično registrovala taj poklič.

Ploča je uklonjena praktično istovremeno dok su se održavale konferencije za novinare predstavnika HOS-a i potpredsednika u vladi iz HNS, manje članice vladajuće koalicije, Predraga Štromera, koji j ponovio da taj ustaški pozdrav za tu stranku nikako nije prihvatljiv.

Štromer je rekao i da ništa ne zna o rešenju Ministarstva uprave u kojem se navodi da se sve udruženja HOS-a mogu registrovati sa HOS-ovim simbolima i spornim ustaškim pozdravom „za dom spremni”.

On je rekao da HNS to neće podržati, te da sigurno neće biti mesta na grbovima udruženja.

„Smatram i stojim iza toga da ovom pozdravu nema mesta u Hrvatskoj i da to pitanje treba da reši vlada novim zakonom. Vreme je da prestanemo da se bavimo prošlošću i okrenemo se budućnosti. Nisam znao da je odobren ovaj znak, odnosno pozdrav ‘za dom spremni'“, rekao je Štromar i dodao da kada bude donet zakon tom pozdravu neće biti mesta u Hrvatskoj.

Štromar je na pitanje novinara da li se sa njim slaže i premijer Andrej Plenković odgovorio potvrdno, te dodao da ne veruje da će Komisija za suočavanje s prošlošću doneti odluku o ovom pozdravu pre marta.

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je prethodno da vlada razgovara s Predsedništvom Saveza udruženja HOS-a i udruženjem zagrebačkog ogranka o trajnom rešavanju problema spomen ploče u Jasenovcu.

„Dijalog je intenzivan s punim pijetetom prema žrtvama, hrvatskim braniteljima koji su dali život na tom području. Danas je konferencija za novinare u 11 sati u HVIDRA-i grada Zagreba, pa vas pozivam da se odazovete i popratite ono što će kazati kolege iz Saveza udruga HOS-a”, rekao je Medved novinarima uoči sednice u Banskim dvorima.

Predstavnici vlade i HOS-ovih udruženja prethodnih su dana razgovarali o rešavanju problema spomen ploče jedanaestorici poginulih HOS-ovaca u Jasenovcu, na kojoj se nalazi i ustaški pozdrav „za dom spremni”, a nezvanično je spominjano njeno privremeno izmeštanje u Novsku.

Inače, nakon skidanja pomenute ploče dvadesetak hrvatskih veterana okupilo se nedaleko od mesta na kojoj je ona bila, ali je sve prošlo bez incidenata.

Moglo se, međutim, čuti da su neki vikali „Plenkoviću kukavico!”, ali su i dobacivali predsedniku Srpskog narodnog veća Miloradu Pupovcu.

Zagrebački Jutarnji list piše da je među onima koji su napadali Pupovca bio i vukovarski branitelj Željko Soldo, koji je rekao da je uklanjanje ploče „velika sramota i čisto podilaženje Pupovcu kako bi Plenković sačuvao vladu”.

U trenucima dok je ploča skidana predstavnici HOS-a su održavali vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je, između ostalog, rečeno da svedoče da je ploča uzrokovala podele u društvu, što je bacilo senku na njen značaj, izražavanje saosećanja sa porodicama poginulih, te da od hrvatske vlade očekuju da ih zaštiti od političkih nadmetanja i dovođenja u kontakt koji šteti Hrvatskoj.

Izražena je nada da će vlada rešiti problem spomen ploče i istovremeno potvrdili da na njoj ostaje grb i sporni ustaški poklič.

Ratni zapovednik HOS-a Marko Skejo je novinare pozdravio sa „Hvaljen Isus i Marija”, na što su mu neki prisutni uzvratili „Uvijeke!”

Ratni načelnik Štaba HOS Anto Đapić je današnji dan ocenio „kao jednu od najvećih pobeda dobrovoljaca HOS-a od završetka rata”.

Kazao je da nikad nisu došli u situaciju da mogu s vladom da razgovaraju o rešenjima, i da se ovo događalo u vreme nekadašnje premijera Ive Sanadera da bi ploča bila maknuta, skinuta, razbijena…

Od vlade je zatražio da, kako je rekao, zabrani napade na pripadnike HOS-a.

Upitan o toku pregovora s vladom o trajnom rešenju ovog pitanja, Đapić je rekao da je HOS dobio ono što je traženo, da su pregovori bili dugi i iscrpni, „i da je to rešeno”.

„Za dom spremni” na ploči ostaje, što je dakle bio zahtev HOS-ovaca”, rekao je.

A na pitanje šta bi bilo ako se zakonom zabrani ustaški poklič, HOS-ovci su kazali da bi ploču sami uklonili da je bilo bilo kakve zabrane.

Ploča će već danas biti postavljena na novoj lokaciji, a cilj je da na ploči ostane grb, znak HOS-a na kojem je utisnuto ‘za dom spremni’.

Napomenuli su da ne mogu ništa ako vlada odluči da ukloni „ZDS” i istakli:

„ Mi rešenje imamo, tu je, dobili smo ga juče, s današnjim datumom. Tu stoji registracija ZDS, možete ga videti na internetu. Rešenje je izdalo Ministarstvo uprave tj. Grad Zagreb”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.