D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 23.11.2016., При уласку у Хрватску ухапшен Жељко Вујашковић

Хрватска полиција јутрос је приликом уласка из Србије у Хрватску, на граничном прелазу код Шида, ухапсила српског држављанина Жељка Вујашковића (61), рођеног у Вировитици, због наводно почињеног ратног злочина у рату деведесетих, саопштио је „Веритас”.

Како се наводи, међу 1.577 имена на списку Државног одвјетништва Републике Хрватске (ДОРХ) осумњичених, оптужених и осуђених пред хрватским правосуђем за ратне злочине, закључно са 31. мартом 2013, није се налазило име Жељка Вујашковића, као што га није било ни на претходним списковима које је Хрватска службено достављала Србији.

Вујашковић, о чијем је хапшењу хрватска полиција обавестила његовог сина, не прецизирајући за шта је оптужен, наводе ће бити пребачен у затвор у Пожегу јер је тамошњи суд још 1995. године расписао потерницу за њим.

Како наводи „Веритас”, са српским документима је путовао и у Русију и у више европских земаља и није имао никаквих проблема, а јутрос је аутобусом кренуо у Хрватску с намјером да у Товарнику регулише и хрватске папире.

У саопштењу „Веритаса”, преноси Танјуг, наводи се да се Вујашковић почетком 1992. године настанио у Илоку, где је до 1995. године радио у полицији РСК и обављао функцију командира ријечне флотиле, а после интеграције овог простора у уставни поредак Хрватске прешао је у Србију и настанио се на подручју Смедерева.

„Веритас” подсећа да је, на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм света до сада ухапшен 161 Србин, од којих су 54 екстрадирана у Хрватску.

„Од екстрадираних до сада је против 20-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дела ратног злочина у оружану побуну, што има за последицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору”.

Оволики број обустава поступака против лица са Интерполових потерница, по оцени „Веритаса”, указује и на злоупотребу Интерпола од стране Хрватске.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.