D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 30.08.2018, Nestali ne smeju biti taoci, region ima zajedničku obavezu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas povodom Međunarodnog dana nestalih da nestali i njihove porodice ne smeju biti taoci neuređenih političkih odnosa među državama regiona i da je zajednička obaveza da se to pitanje reši udruženim snagama.

Brnabić je u Skupštini grada Beograda, gde je održana komemorativna sednica, kazala da je vreme da stasaju nove generacije neopterećene mržnjom i koje neće nositi krivicu za stvari koje su se dogodile pre njihovog rođenja.

„Ne smemo dozvoliti da se istorija ponavlja, moramo da učinimo sve da rešimo to pitanje, da imamo zajedničku budućnost, a ne ponavljanje prošlosti”, rekla je premijerka.

Ona je istakla da rešavanje pitanja nestalih nije samo obaveza prema žrtvama i porodicama, već je to, kako kaže, obaveza od prvorazrednog značaja kako bi ostvarili moralno pravo u budućnosti da prebrojavamo uspehe, a ne žrtve i zla.

Kako je rekla, za naše društvo, nezavisno da li u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, KiM ili bilo gde drugde u svetu, važno je da sve priče i sudbine budu izrečene, da ostanu zabeležene kao deo koletivnog pamćenja i kao podsetnik da se ne sme prestati sa traženjem nestalih i da se zločini ne smeju ponoviti.

„Tužno je da posle toliko decenija od sukoba na prostoru bivše SFRJ, ne samo da nisu istražene sudbine, već se o tim subinama nekada ne sme slobodno ni govoriti i zbog toga je vazno da obeležavamo ovakve dane”, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, država mora da omogući podršku i pomoć Komisiji za nestala lica i drugim institucijama, povećava kaapcitete i poboljša uslove rada, te da omogući saradnju sa drugim državama koliko je to u njenoj moći.

„Učinićemo sve da se saradnja sa drugim stranama poboljša i da potraga za nestalima bude rasterećna politizacije. To se mora tretirati kao crvena civilizacijska linija koja se ne sme zloupotrebvaljavti u dnevno političkoj komunikaciji”, rekla je ona.

Brnabić je zaključila da je to pitanje dostojanstva jednog drustva i načina na koji će graditi budućnost, navodeći da bez zatvaranja ovog poglavlja i naše drustvo koje je mnogo ucinilo i sva društva u okruženj neće biti u stanju da prevaziđu prošlost i da se okrenu budućnosti ukoliko imaju te rane.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.