D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 30.11.2016., Miroslav Jović, uhapšen u Tivtu, nije bio na spisku hrvatskog tužilaštva

Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) koga je Crna Gora izručila Hrvatskoj zbog navodne odgovornosti za ratni zločin, nije se nalazio na spisku osumnjičenih, optuženih i osuđenih hrvatskog državnog tužilaštva, saopštio je danas Informaciono-dokumentacioni centar Veritas.

U saopštenju, objavljenom na sajtu Veritasa, se navodi da je Jović sedmi uhapšeni Srbin na području Crne Gore po hrvatskim poternicama, na osnovu kojih je do sada u svetu uhapšeno 162 ljudi.

Od tog broja ukupno 54 su izručena Hrvatskoj, nakon čega je protiv čak njih 20 postupak obustavljen ili je prekvalifikovano delo za koje se terete iz ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Od šestoro Srba uhapšenih pre Jovića u Crnoj Gori i izručenih Hrvatskoj, dvojica su amnestirana nakon prekvalifikacije dela, jednom je optužnica odbačena, jedan je osuđen na pet godina zatvora, a dvojici, među kojima je general Borislav Đukić, suđenje je u toku.

Veritas ističe da ovoliki broj obustavljenih postupaka protiv lica sa Interpolovih poternica ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.

U saopštenju se navodi da Miroslava Jovića terete da je zajedno sa Milanom Stanojevićem počinio ratni zločin u septembru 1991. godine na području Gline.

Stanojeviću, koji je Nemačkoj uhapšen u avgustu 2005. i ekstradiran u Hrvatsku, suđeno je pred Županijskim sudom u Sisku, a zajedno sa njim i Joviću u odsustvu.

Presudom tog suda od 30. maja 2006. godine obojica su proglašena krivim da su 3. septembra 1991. godine u mestu Gornje Taborište, kao pripadnici, kako se ističe „nelegalne jedinice takozvane RSK”, zbog navodne saradnje sa oružanim formacijama Hrvatske, iz vatrenog oružja usmrtili Ivanku Medved, a njenom suprugu Branku naneli teške i po život opasne povrede.

Zbog toga su obojica osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 15 godina, a prvostepenu presudu potvrdio je i Vrhovni sud Hrvatske u avgustu 2007.

Jovićevo ime se, međutim, ne nalazi na spisku hrvatskog državnog tužilaštva od 1.577 imena osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31. mart 2013.

Milan Stanojević još izdržava kaznu u Lepoglavi. Veritas za sada ne raspolaže informacijom gde je živio Miroslav Jović posle progona iz Hrvatske.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.