D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 30.12.2018, Piloti bivše JNA saslušani po zamolnici Hrvatske

Po zamolnici Hrvatske, u Beogradu su prošle sedmice saslušani piloti nekadašnje JNA povodom tvrdnji hrvatskog tužilaštva da su 1991. godine bombardovali Banske dvore u Zagrebu sa ciljem da ubiju Franju Tuđmana, tadašnjeg predsednika Hrvatske.

Saslušanje je obavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske, a njime je rukovodio sudija iz Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na čije postupanje odbrana ima niz prigovora i najavljuje pritužbe nadležnim sudskim i državnim organima.

Naime, po zamolnici Hrvatske, u četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužilaštva, po naredbi Bajića bombardovali Banske dvore u vreme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, sa ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Odbrana tvrdi da ovi navodi nisu tačni, već da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći avionska ubojna sredstva iz zauzetih skladišta JNA, ali se srpski piloti pred sudijom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branilaca Dušan Bratić, postupajući sudija je tokom saslušanja iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim advokatima.

Najpre, okrivljenima i njihovim braniocima sudija nije dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je njihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudija sve vreme imao upadice, komentare neprimerene sudiji i sudu, rekao je Bratić.

Advokat: Narušeno dostojanstvo suda

Obraćajući se okrivljenima na neprimeren način, vičući na njih i vređajući njihovo dostojanstvo i patriotska osećanja, sudija je, prema mišljenju advokata Bratića, izložio poruzi sve te vrednosti i državu Srbiju.

Bratić tvrdi da je time prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o krivičnom postupku, Ustava Srbije, Evropske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja sudije, čime je narušeno i dostojanstvo suda.

Zbog svega toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsedniku Višeg suda, Visokom savetu sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo “od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti”.

Hrvatska je krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao komandant Petog vazduhoplovnog korpusa 1991. godine, navodno naredio raketiranje Banskih dvora – sedišta prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Povodom pokretanja istrage posle 26 godina, general Bajić je u izjavama za medije podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje za opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske.

“General Bajić je u skladu sa odlukom štaba Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ – da se za svaki napadnuti i zauzeti objekat JNA odmah uništi po jedan objekat od ključnog značaja za Hrvatsku, isplanirao, između ostalog, udar i na Banske dvore, ali ga je Tuđman pretekao”, kaže Bratić.

Inače, kako je dodao, Hrvatska u to vreme nije bila međunarodno priznata država već federalna jedinica SFRJ, a Franjo Tuđman je sa saradnicima (generalima Antunom Tusom, Jankom Bobetkom, Petrom Stipetićem, Martinom “Špegeljom, Josipom Boljkovcem i drugima) idejno isplanirao, organizovao, naređivao i usmeravao terorističke napade na objekte, jedinice i ustanove JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ.

Drugim rečima, Tuđman je organizovao oružanu pobunu, pa su i on i objekti koje je koristio radi sprovođenja tih aktivnosti bili legitimni vojni cilj za JNA, tvrdi advokat Bratić.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.