D.I.C. Veritas

Политика, Веритас, 01.05.2020, Хрватски генерали нису одговарали за ратне злочине у „Бљеску”

Хрватски генерали који су 1995. године извели акцију Бљесак, током које су погинуле и нестале 283 особе, и даље су на слободи и овенчани славом хрватских хероја, саопштио је Веритас, поводом годишњице страдања Срба из Западне Славоније 1. и 2. маја.

Веритас наводи да су хрватске оружане снаге 1995. године извршиле агресију на српску област Западна Славонија, у саставу Републике Српска Крајина (РСК), у време када је била под заштитом УН, те да је на око 15.000 житеља и око 4.000 војника кренуло више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага.

Наводи се и да се УН повукао на безбедно, а да су у акцији, према „Веритасовим” подацима, погинуле и нестале 283 особе, укључујући 114 цивила и 11 милиционера. Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 156 особе, док се као нестали води још 127 особа, међу којима 56 цивила, укључујући и 26 жена. Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 111 идентификовано.

Око 1.450 припадника Српске војске Крајине је заробљено, а хрватски судови су осудили велик број заробљених Срба на дугогодишње казне затвора.„Хрватски генерали Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су, по налогу Фрање Туђмана, Гојка Шушка, Јанка Бобетка, Имре Аготића и Петра Стипетића испланирали и извели акцију још су на слободи, овенчани славом хрватских националних хероја”, закључује Веритас.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.