D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.08.2023, Potvrđena odgovornost

Ustavni sud odbacio je tužbu Rajka Kričkovića, osuđenog zbog ubojstva tri srpska civila 1995. u selu Kijani kod Gračaca

Ustavni sud odbacio je tužbu Rajka Kričkovića, jednog od dvojice pravomoćno osuđenih za ratne zločine počinjene u akciji “Oluja”. Tog bivšeg pripadnika 118. domobranske pukovnije Hrvatske vojske Županijski sud u Rijeci svojevremeno je osudio na deset godina zatvora zbog ubojstva tri srpska civila, Radomira, Mire i Mare Sovilj, 1995. u selu Kijani kod Gračaca.

Presudu je 2021. godine potvrdio Vrhovni sud, pri čemu mu je kao otegotna okolnost uzeto što je “lišio života tri osobe koje je poznavao od ranije i koje nikako nisu ugrožavale vojne akcije”, odnosno “sigurnost pripadnika vojske kojoj je pripadao”.

Kričkovićev odvjetnik Veljko Miljević tu je presudu pokušao osporiti pred Ustavnim sudom, tvrdeći u tužbi da je osuđenom za ratni zločin povrijeđen niz prava: na sud osnovan zakonom, branitelja po vlastitom izboru, pravično suđenje, na načelo jednakosti postupovnih oružja… Međutim, vijeće sudaca predvođeno Mariom Jelušićem sve je prigovore ocijenilo kao neosnovane i rješenjem, koje je nedavno objavljeno na stranicama Ustavnog suda, odbacilo tužbu.

“Ustavni sud ocjenjuje da, suprotno tvrdnjama podnositelja, ni u presudi Vrhovnog suda ni u presudi Županijskog suda u Rijeci nema nikakvih elemenata koji bi upućivali na proizvoljnost u odlučivanju. Obje osporene presude sadrže dostatne i relevantne razloge za ocjenu o podnositeljevoj kaznenoj odgovornosti”, navodi se u rješenju.

Tokom ranijeg postupka utvrđeno je da je Rajko Kričković u kolovozu 1995. godine, na predjelu Ljubovića, sudjelovao u izvlačenju poginulih suboraca iz minskog polja te prisustvovao njihovom pokopu u Zagrebu.

Nakon toga se vratio u svoju postrojbu u Liku i obišao rodno selo gdje je zatekao zapaljenu vlastitu kuću. Zatim je pred susjednom kućom vidio sumještane Radomira (43 godine) i Miru (45) Sovilj te u njih pucao iz automatske puške, dok su oni pokušali pobjeći u obližnji šumarak. Njihovu majku Maru, tada 73-godišnjakinju, potom je spalio živu s kućom u kojoj se nalazila.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.