D.I.C. Veritas

Portal.braniteljski-forum.com, 09.09.2015, Branitelji o Lori 2: Montirani proces iz kuhinje Štrpca i mrzitelja Hrvatske

Srpski teroristi i ratni zločinci Vojkan Živković, Goran Pantić i drugi u ovoj će se splitskoj palači pravde narugati svim hrvatskim žrtvama, poručuju branitelji

Pedesetak članova braniteljskih i stradalničkih udruga okupilo se na prosvjedu ispred splitskog Županijskog suda, gdje je u srijedu počelo suđenje za ratni zločin u slučaju Lora 2, za koji prosvjednici kažu da je sramni pokušaj izvrtanja povijesti i Domovinskog rata te uvreda za hrvatske branitelje i domoljube.

Za slučaj Lora 2, u kojemu se sudi petorici bivših hrvatskih vojnih policjaca optuženima za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima 1992. u tadašnjem vojno-istražnom centru Lora, iz koordinacije braniteljskih udruga Splita i županije navode kako protuzakonito i protuustavno zločince i teroriste, koji su ratovali protiv Hrvatske, pretvara u žrtve i oštećenike.

Tužitelje u tom procesu, počevši od bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića do današnje tužiteljice Michele Squiccimarro, kao i suca Vladimira Živaljića prozivaju da vode montirani proces, “koji je izašao iz kuhinje Save Štrpca i drugih mrzitelja Hrvatske”.

“Srpski teroristi i ratni zločinci Vojkan Živković, Goran Pantić i drugi u ovoj će se splitskoj palači pravde narugati svim hrvatskim žrtvama, majkama koje su izgubile sinove, ženama koje su izgubile muževe i djeci koja su izgubila roditelje. Gdje je pravda za pokojne Nenu Lunića Đirlića, Ankicu Buljubašić, Anđelku Romović, Anđu Ilić? Njihovi krvnici će umjesto dugogodišnje robije kao nagradu za svoja nedjela dobiti milijunske odštete kao naknadu za duševne boli. Sve to uz blagoslov onih koji su izabrani na svoje dužnosti kako bi štitili interese hrvatskih građana i države”, kazao je predstavnik koordinacije Mirko Ramljak. Državne dužnosnike pozvao je da brane interese hrvatskih građana i države te obustave postupak za Loru 2.

Branitelj optuženog Emilia Bungura, velikogorički odvjetnik Vinko Burazer je prije odlaska u sudnicu izjavio kako hrvatsko pravosuđe i dalje krši ustavno-pravni poredak i “nemilosrdno gazi ljudska prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata”.

Poručio je kako će tužiteljstvo nastaviti optuživati, a sud suditi na temelju optužnice koja nije utemeljena na zakonu. “Mi u ovom trenutku imamo situaciju da je Emilio Bungur protupravno zatvoren, jer njegovo rješenje o izdržavanju kazne nije pravomoćno. On se ovdje dovodi radi suđenja, međutim optužno vijeće nije donijelo rješenje o njegovoj optužnici, što znači da nema status optuženika nego okrivljenika”, istaknuo je Burazer. Ustvrdio je kako, po Zakonu o kaznenom postupku, sudsko vijeće mora ukinuti pravomoćnu presudu i postupak žurno pokrenuti iz početka.

Jagoda Bungur izrazila je ogorčenje jer je njezin suprug Emilio Bungur “u rukama pete kolone koja djeluje u hrvatskom pravnom sustavu”, izrazivši i bojazan za njegov život u splitskom zatvoru.

Emilio Bungur se od 2005. nalazio u bijegu, a krajem kolovoza je uhićen na šibenskom području. Ovoga tjedna mu je na Županijskom sudu zakazano ročište na kojemu mu se sudi zajedno s bivšim upraviteljem istražnog centra Tomislavom Duićem, koji je još u bijegu, njegovim tadašnjim zamjenikom Tončijem Vrkićem, te stražarima Anđelkom Botićem i Antom Gudićem. Svi su već pravomoćno osuđeni u prethodnom postupku Lora 1, gdje im se sudilo za ratni zločin nad civilima.

Duić je tada osuđen na osam godina zatvora, Vrkić na sedam godina, dok su Botić, Bungur i Gudić svaki dobili po šest godina zatvora. Suđenje za Loru 2 vodi sudac Vladimir Živaljić na temelju optužnice koja je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije zatraženo je suđenje u odsutnosti za Duića i Bungura koji su bili u bijegu. Vrhovni sud je 2012. godine odobrio suđenje u njihovoj odsutnosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.