D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 01.07.2022, Identificirani ostaci pet osoba srpske nacionalnosti stradalih u Hrvatskoj

U Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji ekshumirani su posmrtni ostaci petero osoba stradalih tokom rata u Hrvatskoj, većinom u “Oluji”, čija je identifikacija obavljena u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka pet osoba srpske nacionalnosti stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine na području Hrvatske. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Vinkovcima, Selinama, Kninu, Šibeniku i Petrinji, a identificirani su metodom analize DNK javlja agencija Tanjug.

Kako nam je kazala Maja Vasović iz Komisije za nestala lica, većinom se radi o stradalima u akciji „Oluja“.

- Radi se o licima čija rodbina živi u Srbiji. Prema dogovoru o monitoringu koji je postignut još 2001. godine o ekshumacijama i identifikacijama za koje Srbija iskaže legitiman interes naša delegacija bi prisustovala i ekshumacijama i identifikacijama kad god su u pitanju lica sa lokacija gde su sahranjena tela stradalih u Bljesku i Oluji. Ali, pre tri do četiri godine Hrvatska je jednostrano promenila tu praksu i sada nas isključivo zove na monitoring identifikacija kada su u pitanja lica čije su porodice izbegle u Srbiju i sada žive u toj državi. Kada se identifikuju lica čija rodbina živi u Hrvatskoj, oni nas više ne zovu. Koliko znamo, ekshumacije se vezano za lica srpske nacionalnosti više ne rade, nego samo za one hrvatske nacionalnosti – kaže Maja Vasović za Novosti.

Sahrana će biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica, navodi se u saopćenju Komisije za nestala lica Republike Srbije.

Komisija ističe da je od početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2022. godine, iz registriranih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mjesta, ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriju Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci više od 985 identificiranih žrtava predani su porodicama radi sahrane.

“Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, dodaje se u saopćenju Komisije za nestala lica.

Prema zadnjim informacijama, Hrvatska traži još oko 1860 osoba od kojih je njih nešto manje od 50 posto srpske nacionalnosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.