D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 02.05.2023, Sjećanje na žrtve Bljeska

Komemoracijama u Okučanima i Šeovici, obilježena je 28. godišnjica stradanja civila. Prema procjenama u toj akciji poginulo je najmanje 293 lica srpske nacionalnosti

Na području zapadne Slavonije gdje se prvih majskih dana 1995. odvijala operacija Bljesak, predstavnici Srba i porodice žrtava, komemoracijama i molitvenim skupovima u Okučanima i Šeovici, obilježili su 2. maja 28. godišnjicu stradanja civila. Molitveni pomen za žrtve održan je u crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Okučanima, a nakon pomena koji je služilo sveštenstvo Pakračko-slavonske eparhije SPC-a položeni su vijenci na krst posvećen stradalima u Bljesku u dvorištu crkve. Uslijedilo je odavanje počasti polaganjem vijenaca pred spomenik u selu Medarima u kojem su hrvatski vojnici na početku operacije 1. maja 1995., pobili 29-oro civila, među njima velik broj žena i djece.

Među pedesetak prisutnih bili su zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, izvršni direktor SDF-a Jovan Vlaović, predsjednik VSNM-a Brodsko-posavske županije Dušan Nogić kao i zamjenici načelnika općina Okučani i Dragalić, Siniša Martinović i Anka Vlaisavljević.

Tokom 1. i 2. maja 1995. godine, hrvatske snage pobile su veliki broj srpskih civila; prema neslužbenim podacima Veritasa, nestalo ili poginulo je najmanje 283-oje osoba srpske nacionalnosti, od toga 114 civila, među kojima 56 žena i osmoro djece do 14 godina.

- Oko 15.000 ljudi tada je protjerano, a vratio ih se mali broj, pa se može reći da smo tom operacijom dovedeni na rub opstanka. Zbog toga mi koji smo ostali, a kojih nas je svake godina sve manje, imamo obavezu da se sjetimo žrtava i odamo im počast – rekao nam je Goran Nogić iz županijskog VSNM-a.

Civilnim žrtvama Bljeska, a naročito djeci, odana je počast i na mjesnom groblju u Šeovici kod Pakraca. Tamo su u napadu na zbjeg na nogometnom igralištu, život izgubile i sedmogodišnja Branka Krajnović i 15-godišnja Milka Bosanac.

- Milkini roditelji stradali su još 1991. u Grahovljanima, a za zločine nitko nije odgovarao – rekao nam je dožupan Požaško-slavonske županije iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović. On je sa dogradonačelnicom Pakraca Mirsadom Popović Damjanović i Milanom Kozlovićem u ime VSNM-a Grada Pakraca odao počast stradalima, a pomen održao paroh pakrački Đorđe Teodorović. Tu su bili i mještani ovog sela, suosjećajući sa stradalima i njihovim familijama.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.