D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 04.09.2021, Lakat u plakat

Dok su na brojnim mjestima uništeni i porukama nasilja išarani plakati kampanje “Budi e-Srbin!” kojom se Srbe poziva na slobodno nacionalno izjašnjavanje, diljem Hrvatske osvanuli su plakati kojima hrvatska krajnja desnica traži da se pravoslavci izjasne kao Hrvati i označe pripadnost nepriznatoj Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

Kako se približava ovogodišnji popis stanovništva, koji počinje 13. rujna preko sustava e-Građani, odnosno 27. rujna klasičnim putem, tako rastu i društvene tenzije već viđene u Hrvatskoj, u raznim drugim prilikama. Ovogodišnji popis treći je po redu od ratnih zbivanja i prvi nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a bit će značajan za daljnje društvene i demografske projekcije i analize, ali i za ostvarivanje pojedinih prava. Srpske institucije u Hrvatskoj osmislile su stoga kampanju “Budi e-Srbin!” kojom pozivaju pripadnike srpske nacionalne manjine na korištenje sustava e-Građani te ih informiraju o novoj mogućnosti tzv. samopopisivanja od kuće. Izrađena je internetska stranica e-Srbin na kojoj su objavljene tehničke upute za popis, a objašnjeno je i koja sve prava srpske zajednice u Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja. Iako je kampanja “Budi e-Srbin!” otvorena i pozitivna, pojavila se gotovo u isto vrijeme kampanja krajnje hrvatske desnice kojom se namjesto srpskog identiteta promovira kategorija Hrvat – pravoslavac.

Diljem Hrvatske postavljeno je oko 80 jumbo-plakata s velikim natpisom “Popis stanovništva 2021” pod kojim se, uz obilježene kvačice, sugeriraju izbor nacionalnosti “Hrvat” i vjeroispovijesti “Pravoslavac” te pripadnost “Hrvatskoj pravoslavnoj crvki”. Takva vjerska organizacija, iako je na desnici nastoje umjetno oživjeti, nije službeno priznata u današnjoj Hrvatskoj, a korijene ima u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, gdje ju je bio uspostavio ustaški režim. Desničarski plakati prvo su primijećeni u Rijeci, a onda i u drugim gradovima, a postavila ih je nepostojeća, odnosno službeno neregistrirana Udruga pravoslavnih branitelja. Istovremeno je na poziciju nacionalnih manjina u predstojećem popisu stanovništva nasrnula i nezavisna saborska zastupnica krajnje desnog krila Karolina Vidović Krišto, koja je uz potpise 17 zastupnika u saborsku proceduru uputila zahtjev za interpelaciju o radu Vlade oko popisa stanovništva. Ona je zatražila odgodu popisa stanovništva prozivajući Vladu zbog navodne upitne vjerodostojnosti pripreme tog postupka. Pritom je lažno optužila predsjednika Srpskog narodnog vijeća i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca da je tražio da “popisivači srpske manjine budu isključivo Srbi”.

Kampanja srpskih organizacija “Budi e-Srbin” krenula je s postavljanjem plakata koji sugeriraju otvoreno, slobodno i demokratsko izjašnjavanje o nacionalnom identitetu bez straha, ali na brojnim mjestima širom Hrvatske plakati nisu preživjeli ni dan-dva. U Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Karlovcu, Vinkovcima i drugim gradovima uništeni su kidanjem i guljenjem ili su po njima ispisane poruke u kojima se poziva na nasilje nad Srbima.

Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov ističe da je “Budi e-Srbin!” zajednička kampanja svih srpskih institucija koje djeluju na području Republike Hrvatske te da je ona prije svega oslobađajuća i poziva sve ljude da se slobodno izjasne o tome što jesu, koje su nacionalnosti, kojoj vjeroispovijesti pripadaju i kojim jezikom govore, bez bilo kakvih ograničenja i pritisaka.

- Treba iskoristiti priliku da se naši građani popišu kako bismo dobili što realnije stanje srpske zajednice jer je poznato da su naša prava određena pozitivnim zakonodavstvom Republike Hrvatske ograničena. Sve one koji imaju strahove, objektivne ili subjektivne prepreke da se izjasne onako kako se osećaju, pozivamo da se putem e-sustava odnosno samopopisivanja izjasne slobodno među svoja četiri zida. Koristeći usluge e-popisa mogu se popisati i svi članove porodice. Naravno, uvek postoji i onaj klasični način razgovara sa popisivačem. Verujemo da će popis putem sustava e-Građani biti više iskorišten u velikim gradovima jer pruža niz mogućnosti, potpunu diskreciju, komfor i mogućnost da se popisnica ispunjava sa prekidima i da nastavite nakon nekoliko sati ili dana – poručuje Dragan Jeckov, koja je osudila uništavanje plakata “Budi e-Srbin!” kojima se poziva na korištenje interneta na skorašnjem popisu stanovništva.

Smatram da će upravo ovakav udar na slobodu izjašnjavanja dati dodatni poticaj našim građanima da pobijede sve svoje dileme te da se u miru popišu u skladu sa onim tko su i kako se osjećaju – kaže Mile Opačić

- Uništavanje plakata koji su postavljeni u sklopu kampanje “Budi e-Srbin!” i na kojima ništa nije sporno, dokaz je da kao najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj nemamo pravo javnosti i izlaska izvan zatvorenih i omeđenih okvira. Nažalost, to je slika današnje atmosfere netolerancije u društvu. Zajedno i slobodno možemo i moramo se boriti za bolje društvo. Jedan od dokaza naše pobede i glasa razuma trebalo bi biti slobodno izjašnjavanje svih građana Hrvatske onako kako se osećaju, tko su zapravo kao individualne i slobodne ličnosti naspram likova koji svojom mržnjom truju društvo i vraćaju u mračna vremena prošlosti. Neka naš odgovor na nasilje, zastrašivanje i uništavanje plakata putem kojih se poziva na slobodno izjašnjavanje bude upravo demokratsko pravo odluke i izbora kojim ćemo sačuvati raznolikost naše zemlje, identitet našeg bića, opstanak i razvoj naše zajednice – rekla je Jeckov.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke Milan Opačić ističe da retrogradne sile danas nastoje zapaliti vatru i jasno poslati poruku da srpska zajednica ne smije previše dizati glavu, ali da će ti pokušaji rezultirati samosvjesnijim izjašnjavanjem pripadnika manjinske zajednice.

- Koliko god je Rijeka u zadnjih desetak godina uradila veliki iskorak ka multikulturalnosti, imamo i drugu stranu klatna na kojoj su ružne pojave organiziranih udruga kojima je cilj izazvati eksces koji će lančano povući sve poruke i djela iz crne prošlosti. Svaka ovakva kampanja desnih udruga nastoji pospješiti asimilaciju, pogotovo pripadnika srpske zajednice u gradovima, ali smatram da će upravo ovakav udar na slobodu izjašnjavanja dati dodatni poticaj našim građanima da pobijede sve svoje dileme i moguće strahove od neugodnosti sredine te da se u miru samopopišu u skladu sa onim tko su i kako se osjećaju – kaže Opačić.

Po zadnjem popisu stanovništva prije ratnih sukoba, onom iz 1991. godine, u Hrvatskoj je bilo više od 580.000 Srba. Prvi poslijeratni popis 2001. pokazao je brojku od 201.600 pripadnika srpske zajednice. Pripadnost pravoslavnoj crkvi istaknulo je tada 40.433 stanovnika, dok ih je 44.629 označilo srpski kao materinski jezik. Iako su godine intenzivnijeg povratka tek slijedile, u popisu stanovništva iz 2011. godine 186.633 građana izjasnilo se pripadnicima srpske nacionalnosti (4,36 posto, pravoslavcima se izjasnilo 190.143 građana, dok ih je 52.879 izjavilo da im je srpski jezik materinski).

Pad udjela u ukupnom broju stanovnika povlači za sobom i pad prava propisanih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Kako je kada se izgube teško stečena prava na svojoj su koži, na primjer, iskusili u Zadarskoj županiji, kada su nakon popisa stanovništva 2011. ostali bez prava na zamjenika župana, zamjenika gradonačelnika Benkovca te zamjenika načelnika u općinama Polača, Lišane Ostrovičke i Zemunik Donji.

Hrvatska pravoslavna crkva potiče iz Drugog svjetskog rata kada je ustaški režim, uvidjevši da Srbe neće moći ukloniti samo protjerivanjem i ubijanjem, krenuo s taktikom o izmišljenoj crkvi – ističe Hrvoje Klasić

Posljednji popis iz 2011. donio je pak veća prava srpskoj manjini samo u Primorsko-goranskoj županiji, gdje joj je pripalo mjesto zamjenika župana, ali se radi o graničnih 5,03 posto, što bi se moglo naći pod znakom pitanja nakon ovogodišnjeg popisa. Popis iz 2011. donio je i veća prava za pripadnike srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali zbog političkih pritisaka ona nikada nisu do kraja implementirana.

Upravo zbog zagarantiranih prava na osnovu dobivenih brojčanih pokazatelja, rigidna hrvatska desnica je u svom prepoznatljivom stilu obnovila nametanje Hrvatske pravoslavne crkve s jumbo-plakata. Međutim, da ti pokušaji nisu benigni, da su sustavni i planski, govore javna istupanja protagonista te zloglasne ideje iz perioda NDH. Podsjećamo da su posljednjih godina na pravoslavni Badnjak, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, tzv. Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit održavali javni obred “Veliko posvećivanje vode povodom blagdana Bogojavljanja”. Pri javnom istupanju protagonisti ove nepostojeće crkvene zajednice često iznose i službeni podatak Državnog zavoda za statistiku po kojem je na osnovu popisa stanovništva iz 2011. u Hrvatskoj živjelo 190.143 pravoslavaca, među kojima 16.647 onih koji su se nacionalno izjasnili kao Hrvati. Također, među brojkama prethodnog popisa nalazi se i zanimljiv podatak da se 2391 osoba izjasnila kao Srbin i katolik.

Otac Danilo Ljubotina, arhimandrit Srpske pravoslavne crkve, poručuje da je pozadina kampanje tih desnih udruga zlonamjerna i neopravdana.

- Oni nemaju ni kanonsko, ni teološko opravdanje, a ni državnu potrebu za stvaranjem nove pravoslavne crkve koja nema nikakvih kanonskih istorijskih tragova. U pitanju je jedna ontološka mržnja pojedinih recidiva i krugova koji u sebi imaju klicu neonacizma sa ciljem da Srbi kao narod i pravoslavna vjera nestanu. Znam da mnogi iz vrhova Rimokatoličke crkve smatraju da je svaki pritisak i pomen na hrvatsku pravoslavnu crkvu podsjećanje na Drugi svjetski rat i uništavanje srpskog naroda, te da to nije način daljeg suživota. Kao što je novi patrijarh SPC-a i naš prijatelj Porfirije poručio da svatko treba slobodno da se izjasni i slobodno da živi u svojoj vjeri i u svojoj naciji. Znači, potrebna je sloboda prostora čovjekovog života, jer nije problem taj jedan dan izjašnjavanja, potrebna je sloboda daljeg života. Inzistiranje na stvaranju hrvatske pravoslavne zajednice je opasno ne samo za nas Srbe koji brzo nestajemo, nego i za Hrvate kojih je također sve manje – kaže arhimandrit Ljubotina.

Povjesničar Hrvoje Klasić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatra da je situacija povodom popisa stanovništva puno složenija nego što se to nastoji prikazati, prije svega što se tiče nametanja tzv. hrvatske pravoslavne zajednice.

- Pokušaji da nastane Hrvatska pravoslavna crkva potiču iz Drugog svjetskog rata kada je ustaški režim, uvidjevši da Srbe neće moći ukloniti samo protjerivanjem i ubijanjem, krenuo s taktikom o izmišljenoj crkvi, na čije su čelo dovedeni neki sumnjivi likovi koje je po njihovom statutu imenovao poglavnik Ante Pavelić. Ta crkva kao vjerska zajednica nikada nije zaživjela, nego je ostala simbolom pokušaja asimilacije Srba u Hrvatskoj na način da bi se nacionalno izjašnjavali Hrvatima, ali da bi im se dopustilo njegovanje nekog tipa pravoslavlja. Od 1991. dobar dio Srba u Hrvatskoj počeo se izjašnjavati Hrvatima, neki su se na taj korak odlučivali jer su se tako osjećali sigurnijima, da bi izbjegli neugodnosti, a neki kao put lakšeg i jednostavnijeg napretka u životu. Inzistiranje na Hrvatima pravoslavcima nema najbolje namjere, pogotovo to ne smije biti državni, politički projekt, niti na tragu planova i ciljeva iz 1941. godine. Ne možemo a da ne zaključimo da protagonisti te izmišljene hrvatske pravoslavne zajednice zastupaju ustašku ideologiju, pozdrav “Za dom spremni”, slave 10. travanj, nose slike Maksa Luburića, pjevaju “Jasenovac i Gradišku Staru” – kaže Klasić, navodeći da tu nema iskrene namjere, nema vjere i da apsolutno treba osuditi takve pokušaje manipulacije.

- Generalno u tim pričama, kao i u slučajevima pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Makedoniji, vidim da se najmanje vodi briga o pravoslavlju, a puno više da li je pravoslavlje srpsko, hrvatsko, crnogorsko ili makedonsko. Također, jako dobro znamo kako se u ime vjere često bori za imovinu i nekakve druge interese koji nemaju nikakve veze s kršćanstvom – navodi Klasić, izražavajući strah da će rezultati popisa stanovništva pokazati pojačanu asimilaciju Srba.

- Sve skupa će nas biti puno manje nego što mislimo da nas ima, a što nije samo po sebi problem, nego je problem da nešto ne valja ako ljudi odlaze i ne vraćaju se. Što se tiče nacionalne strukture stanovništva, bojim se da će zbog asimilacije biti još manje izjašnjenih Srba. Žao mi je svakog slučaja u kom se bilo koji moj sugrađanin mora izjasniti pripadnikom neke druge nacije od one koju osjeća jer smatra da mu je ta odluka bolja i korisnija. Smatram da odnos prema nacionalnim manjinama i generalno prema različitostima ne treba biti predmet brojki. Bez obzira na to koji broj pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj pokaže sljedeći popis, animozitet prema drugačijima neće se smanjivati. Svako zrelo društvo ne bi gledalo na brojke, nego bi bogatstvo različitosti gledalo kao svoje prednosti. Pripadnicima manjinskih naroda treba omogućiti njegovanje kulture u onom smislu u kojem je ona drugačija od kulture sredine u kojoj žive, pri čemu bi shvatili da su te kulture i tradicije puno sličnije nego što mi mislimo i puno sličnije nego što bi mnogi htjeli – zaključuje Klasić

 

Paulina Arbutina

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.