D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 05.11.2021, Brže je pješice

Ne tako davne 2011. godine popis stanovništva trajao je 15 dana, sve se obavljalo od vrata do vrata i završeno je na vrijeme

Rekordno dug popis stanovništva za rekordno smanjen broj stanovnika u Hrvatskoj. Popis stanovnika i kućanstva započeo je 13. rujna i nikako da završi. U prva dva tjedna tko je htio mogao se popisati putem sustava e-Građani. Sljedeća tri tjedna kućanstva su obilazili popisivači. Nisu uspjeli sve obići u zadanom roku, pa je popis poslan u dopušteni, predviđeni i mogući produžetak koji je trebao potrajati do 29. listopada. A već prije 29. listopada su u Državnom zavodu za statistiku bili svjesni da posao neće biti zgotovljen do tog datuma, pa je Vlada odobrila još jedan, nužan produžetak.

Popis koji je trebao biti gotov 17. listopada bit će (valjda) gotovo do 14. studenoga. Ni jednu fazu Državni zavod za statistiku nije završio u predviđenom roku. E-popisivanje je produženo za jedan dan jer je zadnjeg predviđenog dana zbog velikog interesa koji, eto, netko nije uspio predvidjeti, pao sustav. Druga faza trebala je biti gotova do 17. listopada, ali je, kako Zakon o popisu stanovništva dopušta, produžena do 29. listopada, a ni ta faza nije bila dostatna. Valja podsjetiti da su nekada, i to ne tako davno, recimo 2011. godine, popisi stanovništva i kućanstava trajali 15 dana, nije bilo nikakvih e-popisa, sve se obavljalo pješke, od vrata do vrata i obavilo bi se na vrijeme. Da ne spominjemo popise otprije Drugog svjetskog rata, da ne spominjemo popise stanovništva u Kini. Nije bilo kompjutera, bio je to jednostavan i efikasan svijet kemijske olovke.

U odgovoru na naš upit, iz Državnog zavoda za statistiku poručuju da se popis produljuje do 14. studenoga zbog epidemioloških okolnosti, odnosno da je “popisivanje otežano zbog pandemije i procjene da do 29. listopada ne bi bile popisane sve popisne jedinice”. Do prošloga petka popisivači su obišli 97 posto stambenih objekata. Dakle, u dodatnih 16 dana trebali bi obići preostalih tri posto. Rezultate popisanog stanovništva i kućanstava DZS će objaviti 60 dana nakon završetka terenskog popisivanja. Ne bude li novog produžetka, zadnji datum za objavu je 13. siječnja 2022. godine. Produžetak popisa, navode iz DZS-a, neće stvoriti dodatne troškove jer su troškovi planirani prema broju popisnih krugova i jedinica.

Marko Krištof, bivši ravnatelj DZS-a, danas statistički konzultant, prilično je kritičan prema pripremi i provedbi propisa. Procijenio je da je velik propust počinjen u pripremi, prvenstveno u visini plaće popisivača, koju smatra preniskom, što se odražava i na motiviranost popisivača.

- Primjetan je potpuni nedostatak procjene rizika. Popisi se nikada ne rade ujesen i to nije bez razloga. To je doba poljoprivrednih radova, na obali još ima turizma, ljudi su izvan mjesta u kojima žive, traju radovi oko kuće i pripreme za zimu. Popis nije slučajno bio zakazan u travnju, kada više nije hladno, a manje-više svi su doma – kazao je Krištof.

Što se tiče odluke o produženju, zaključio je da je popis bolje obaviti nego ne obaviti. Odgoda ne bi trebala utjecati na kvalitetu rezultata, ali pogreške su počinjene već u pripremi popisa. Krištof upozorava da ljudima nije objašnjeno da se popisuju u mjestu stalnog boravka, a ne u mjestu koje im je navedeno na osobnoj iskaznici.

- Zbog toga su mnogi podstanari nepopisani u mjestu boravka. To DZS nije objasnio, ljude je bilo strah popisati se u mjestu boravka, a posljedica toga jest to da će primjerice u Zagrebu biti iskazan mnogo veći broj praznih stanova nego što ih je doista prazno – navodi Krištof.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.