D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 06.11.2023, Ustaški pozdravi u Kašiću [Foto]

“Čede niste dobrodošli. Za dom spremni”, bilo je ispisano na zidu ispred crkve u Kašiću, a table s nazivima Islam Grčki i Kašić su precrtane i unakažene ustaškim U. Tokom vikenda poruke mržnje su uklonjene

Nepoznati počinitelj, a možda i više njih, unakazili su ustaškim grafitima zid ispred pravoslavne crkve Sv. Ilije u Kašiću. Na dva mjesta na zidu, ispred starog groblja, ispisano je ustaško slovo U uz poruku i ustaški pozdrav: “Čede niste dobrodošli. Za dom spremni.” Istim rukopisom ispisan je isti sadržaj i na obližnjoj tabli Islam Grčki i Kašić. Imena sela su precrtana, a oko njih je nekoliko puta načičkano ustaško slovo U.

Prema neslužbenim informacijama, mrzilački grafiti koji pozivaju na nasilje ispisani su još 29. oktobra, iako su fotografije u javnosti podijeljene tek 4. novembra.

 

Kako za Novosti govori Milan Drača, predsjednik Mjesnog odbora Islam Grčki, tokom vikenda su grafiti uklonjeni. Na zidu je jedino ostao natpis “dobrodošli”. Drača govori da mještani o ovom incidentu nisu obavijestili lokalnu policiju već samo potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu. Također ne može sa sigurnošću tvrditi tko je obrisao govor mržnje.

- Ovo se prije nije dešavalo, makar ne u zadnjih deset godina koliko sam ja tu. Jednom je neko ostavio ustaško U na betonu na igralištu, ali ovakvih poruka na groblju i ispred crkve nije bilo – govori Milan Drača.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.