D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 07.06.2022, Iz Dalja u vasionu [Foto]

Održani 15. Milankovićevi ciklusi, manifestacija posvećena velikanu svetske nauke: U dvorištu kuće znamenitog Daljca za godinu dana je nikla mala astronomska opservatorija s dva moćna teleskopa

Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” iz Dalja organizovao je 15. Milankovićeve cikluse, svoju centralnu manifestaciju posvećenu velikanu svetske nauke rođenom 28. maja 1879. godine. U dvorištu kuće znamenitog Daljca za godinu dana je nikla mala astronomska opservatorija koju je svečano otvorio načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić, a velikom događaju nazdravljeno je šampanjcem.

- Svi je nazivaju “malom”, ali ona je prilično moćna i u Hrvatskoj ih nema puno. Ova je čak vrlo dobro opremljena kvalitetnim kamerama i kompjuterizovana tako da je sve spremno za edukaciju dece i mladih od osnovne i srednje škole do fakulteta. Tu su dva teleskopa koji mogu dopreti duboko u svemir i sa njima moguća su čak neka naučna istraživanja kakva se uspešno rade u opservatoriji u Višnjanu – kaže Dalibor Mesarić iz Astronomskog društva Osijek. Pre otvaranja opservatorije, upriličena je izložba fotografija “KNC i Milanković u Hrvatskoj i svetu”, održana su predavanja o “Milankoviću, vremenu i vaseljeni”, a o globalnim klimatskim promenama govorio je akademik Fedor Mesinger iz Beograda.

- Klimatske promene su veoma brze, već ih i mi vidimo. Preko jedan stepen je toplije na Zemlji pri tlu danas nego pre pedeset godina, a to je jako mnogo. Zemlja kao planeta nije u ravnoteži jer je energija koja dolazi na Zemlju veća od energije koju Zemlja zrači u vasionski prostor što nije dobro – ističe akademik Mesinger.

Dalj: Obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića Foto: Vikipedija

Dalj: Obnovljena rodna kuća Milutina Milankovića Foto: Vikipedija

U tzv. svemirskoj sobi svečano je otkrivena ploča na kojoj su navedena imena upravnika Đorđa Nešića, autora svih eksponata prof.dr Alekandra Petrovića, Radomira Putnika koji potpisuje tehnički koncept te saradnika Borivoja Lukića, Branislava Juranovića i Zorana Đorđevića.

- Milanković je povezao cikluse nebeske mehanike sa ciklusima koji se događaju na Zemlji i mi to ovde, sve ove godine afirmišemo. Milankovićevi ciklusi pokazuju koliko je svemir večan i mi, okupljajući se ovde ne slavimo vreme već slavimo večnost, nešto što se nikada neće promeniti – ističe profesor Petrović. Ono što se itekako promenilo, kroz samo petnaest godina, to je sama Milankovićeva kuća.

- Ovu kuću smo od jedne ruševine i ruine pretvorili u uređeno i opremljeno zdanje, prvo građevinski, a onda i eksponatima, a zadnjih nekoliko godina joj dajemo dušu jer ona postaje živa te svojom atraktivnošću i edukativnošću privlačna posetiocima – ističe načelnik Jugoslav Vesić. Plan je da se nastavi s projektom Milankovićevog planetarijuma. Do sada su uz model Sunca postavljeni još Merkur i Venera.

- Mi smo još 2015. godine uradili glavni projekat za planetarijum, ali kako nismo našli finansijere, bez obzira na koliko se konkursa javili, izradu ovih modela smo uspeli da finansiramo vlastitim sredstvima – kaže Nešić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.