D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 08.07.2024, Uzbekistanac provalio u crkvu u Brđanima

U prostorije Srpske pravoslavne crkve Svetog Georgija, u mjestu Brđani Cesta kraj Sunje, provalio je 36-godišnji Uzbekistanac i počinio značajnu materijalnu štetu, oštetio inventar i bogoslužne predmete te pobacao ikone na pod

Uutorak, 2. jula, u poslijepodnevnim satima, provaljeno je u prostorije Srpske pravoslavne crkve Svetog velikomučenika Georgija. Policijski službenici iz Sunje su intervenirali i dovršili kriminalističko istraživanje. Krivac za provalu je 36-godišnji državljanin Uzbekistana, koji ima dozvolu privremenog boravka u Hrvatskoj, protiv kojeg je podignuta prijava zbog počinjenja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari.

Iz policije za Novosti kažu da je provalio pod utjecajem alkohola i tom prilikom napravio značajnu materijalnu štetu razbijanjem vrata i prozora, te oštećenjem unutarnjeg inventara i bogoslužnih predmeta. Posebno je uznemirujuće skrnavljenje pravoslavnih ikona koje su demontirane i bačene na pod. Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

Do provale je došlo nakon zabave, ali Uzbekistanac je jedini zaradio prijavu. Eparhija gornjokarlovačka je reagirala saopćenjem da je u dvorištu hrama primijećen određeni broj nepoznatih muških osoba koje su provalile u hram, oštetile mobilijar i oskrnavile bogoslužbene predmete.

Prva crkva u selu podignuta je davne 1730. godine, da bi potom 1887. bila izgrađena nova posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju koju su ustaše srušile 1941. godine. Na njenom mjestu vjernici su 1955. godine podigli novu malu crkvu brvnaru, koja je porušena tokom rata 1990-ih. Nova je izgrađena i posvećena 2015. godine.

Od nekadašnjih, gotovo 500 stanovnika sela, danas u njemu živi manje od stotinjak. Kao i u većini ostalih sela na ovom području, nakon rata na ognjišta su se vratili mahom stariji ljudi koji nikako nisu mogli preboljeti zavičaj i starost provesti u njima stranim selima i gradovima. Mlađi dolaze ljeti na odmor, a u selo je došlo i naselilo se nekoliko obitelji iz drugih krajeva, koje je ratni vihor doveo do Brđana.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.