D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 09.01.2023, Rijeka zna što treba osuditi

Riječki antifašisti reagirali na kukasti križ nažvrljan na antifašistički spomenik i poručili da neće dopustiti da simboli pod kojima su proživljavane strahote u Drugom svjetskom ratu ikada budu dio svakodnevice

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Rijeka Vojko Obersnel osudio je nedavni čin žvrljanja kukastog križa kao nacističkog simbola na antifašistički spomenik na Banderovu.

“Najoštrije osuđujem sramotni, obijesni čin šaranja kukastog križa na antifašističkom spomeniku palim borcima na Banderovu. Taj, ili ta skupina, koji su sramotni simbol iscrtali na imena stradalih, zaslužuje najstrožu kaznu i svaku osudu društva”, rekao je i naglasio da se 14 boraca, poginulih između 1943. i 1945. godine, borilo za slobodu, oslobođenje od fašizma i nacizma te za slobodu od ugnjetavanja.

Njihovi drugovi iz Saveza boraca Banderovo podigli su im spomenik kako se njihova žrtva ne bi nikad zaboravila.

“Borili su se upravo protiv politike koja se provodila pod simbolom kukastog križa. Išarati njihova imena tim simbolom degutantno je i sramotno”, naglašava Obersnel.

“Zabrinjava me činjenica da se to događa, zabrinjavaju me pojedinci koji misle da je to u redu, da je zabavno ili da je nebitno. Apsurdno je da se to dešava u danima kada je Hrvatska u potpunosti integrirana u EU koja je nastala na tekovinama pobjede nad fašizmom i nacizmom.

Apeliram na policiju da počinitelje što prije pronađe i kazni. Apeliram na učitelje, roditelje, mlade, ali i sve ostale članove društva, građane Rijeke, proučimo povijest, prisjetimo se povijesti. Učili smo je. Slušali smo djedove i bake i strahote koje su proživjeli u Drugom svjetskom ratu. Ne dopustimo da nam simboli pod kojima su te strahote proživljavane ikada budu dio svakodnevice. Rijeka je uvijek bila pametan grad koji zna što treba osuditi, što je nedopustivo i potpuno neprimjereno. Neka takva i ostane”, zaključio je Obersnel.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.