D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 09.07.2019, Njemačko bombardiranje Gline

GLINA - Spektakularne zračne snimke Gline od 25. kolovoza 1944., koje se danas čuvaju u Nacionalnoj zbirci zračnih fotografija u škotskom Edinburghu, predstavljaju dragocjeni slikovni izvor za istraživanje povijesti Gline u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, ove snimke također predstavljaju važan podsjetnik na danas gotovo zaboravljenu činjenicu da je nakon oslobođenja 1944. Glina bila dvaput bombardirana od strane njemačkog ratnog zrakoplovstva, i da je grad tada pretrpio velike ljudske i materijalne gubitke.

Prvi put Glina je bombardirana 27. veljače 1944., o čemu su izvijestile ‘Banijske vijesti’, novine Okružnog Narodnooslobodilačkog odbora Banije. Tako u članku pod naslovom ‘Zvjersko bombardovanje Gline i Topuskog’ piše: ‘Njemački zlotvori bombardovali su ovih dana Glinu i Topusko. Pod ruševinama jedne kuće u Glini zatrpane su hrvatske žene i djeca, a u Topuskom nastradalo je životom 12 lica gradjana Gline, Hrvata koji su izbjegli od fašističkih bandi.’ U članku se dalje navodi: ‘Od poginulih gradjana šestorica su bili članovi novoizabranog gradskog Narodno-oslobodilačkog odbora. Najpošteniji gradjani, najbolji hrvatski rodoljubi, kojima je narod dao svoje povjerenje i izabrao ih u svoj prvi N.O.O. dali su svoje živote u borbi za slobodu svog naroda.’

Žrtve ovog zločina sahranjene su na katoličkom groblju u Glini, a nad grobovima tragično poginulih građana i odbornika Gline govorili su ‘predstavnici ZAVNOH-a, predstavnici Komunističke partije i predstavnici N.O.Vojske’, pišu ‘Banijske vijesti’ od 4. ožujka 1944.

Drugi put Glina je bombardirana 29. srpnja 1944., o čemu su ponovno izvijestile ‘Banijske vijesti’. Tako u članku pod naslovom ‘Operacija pod kišom bombi prilikom zločinačkog bombardovanja Gline’, piše: ’29.VII. sa 14 aviona izvršili su ustaško-njemački banditi zvjerski napad na Glinu. … Pola sata fašisti su obasipali bombama i mitraljezima tukli grad i okolicu. Nevine žrtve tog zločina bili su civili, žene i djeca. 9 osoba bilo je mrtvih, od toga petoro djece. 19 osoba je ranjeno. Ni jedan vojnik nije stradao’, pišu ‘Banijske vijesti’ od 5. kolovoza 1944.

- Također je počinjena velika materijalna šteta, porušeno je više stambenih kuća, a pogođeno je i jedno odjeljenje glinske bolnice, kao i župna crkva, koja ‘bi jako oštećena prigodom njemačkog bombardovanja – zapisao je u svojim bilješkama tadašnji katolički župnik u Glini.

Unatoč ratnom okruženju, Glina je imala važnu ulogu u stvaranju zavnohovske Hrvatske. Tako je 1. listopada 1944. u blizini Gline formiran aerodrom IV. korpusa Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, koji je služio za prijem američkih, sovjetskih i britanskih aviona, koji su dopremali ratni materijal i evakuirali teške ranjenike na liječenje u Italiju, kao i djecu koja su ostala bez roditelja ili su im oni otišli u partizane. Kao upečatljivo svjedočanstvo tog vremena ostale su snimke savezničkih aviona i partizanskih boraca na aerodromu u blizini Gline, čiji su avijatičari nakon oslobođenja Zagreba 8. svibnja 1945. prešli na aerodrom Borongaj.

Pa ipak, uspomena na tragična zbivanja iz Drugog svjetskog rata nije nestala, jer je u listopadu 1955. lokalna organizacija Saveza boraca na katoličkom groblju u Glini podigla zajedničku spomen grobnicu članovima prvog Narodno-oslobodilačkog odbora grada Gline, kao i ostalima koji su tada tragično poginuli. Podizanjem spomen ploče na zajedničkoj grobnici, žrtve bombardiranja dobile su oblik regulirane službene komemoracije, koja će narednih godina postati tradicionalna, sve do tragičnih zbivanja 1990-ih.

Stoga je još jedna tužna spoznaja da su nakon 1995. žrtve bombardiranja zaboravljene, a brojni spomenici NOB-a na području Gline i okolice uništeni i nikad obnovljeni. No, još više žalosti i sramoti činjenica da su lokalne vlasti u Glini dozvolile jednoj civilnoj udruzi da 8. srpnja 2018. na samom ulazu u grad podigne, onom istom koji je 1944. dvaput bombardirao Glinu, što prilično uvjerljivo dokumentira i zračni snimak britanskog ratnog zrakoplovstva koji se danas čuva u škotskom Edinburghu.

 

Igor Mrkalj,

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.