D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 13.11.2023, Maskirani huligani uništili plakat “Prosvjetine” izložbe

Nekoliko mladića s kapuljačama na glavama i svjetiljkama u rukama u noći s 10. na 11. studenoga, u 3:20 sati, skinuli su i uništili plakat izložbe sa slikom “Pola Srbin, pola Hrvat” ispred “Prosvjetine” galerije u Zagrebu

Grupa mladića s kapuljačama na glavama i svjetiljkama u rukama, kao kakve fantomske prikaze, u noći s 10. na 11. studenoga, u 3:20 sati, kako su zabilježile sigurnosne kamere, svim silama uspeli su se i uspjeli ukloniti ceradu s plakatom sa stalka ispred vrata prostorije Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici.

Na spomenutoj ceradi nalazio se print umjetničkog rada Željka Badurine, odnosno njegove razglednice iz ciklusa Post-art, “Pola Srbin, pola Hrvat” koji je poslužio kao zaštitni znak i plakat za izložbu ‘Pobratimstvo lica u svemiru’ – ‘Sa svakim nešto dijeliš', otvorene u sklopu ovogodišnjih Dana srpske kulture.

Plakat, dakle, što je nesumnjivo posebno iziritiralo noćne vandalske ptice, prikazuje zagrljene dvojicu umjetnika, Željka Badurinu i prerano preminulog Marijana Crtalića, djecu iz takozvanih ‘miješanih brakova’. Odjeveni su u bijele majice, koje podsjećaju na sportske dresove, na kojima stoje natpisi “Pola Srbin” i “Pola Hrvat”, umjesto klupskih oznaka. Kustosica Davorka Perić, koja je također radila na pripremi izložbe kazala nam je da uklanjanje cerade nije bio lak zadatak, budući da je zahtijevao i korištenje kliješta nakon čega je plakat zgužvan, poderan i odbačen na tlo.

Osjetno uznemirena prijavila je događaj policiji.- Čudno je da bi iste osobe koje se tako agresivno ponašaju i koje su iskrivile stalak, koji je sve pridržavao, sve skupa to unijele u dvorište. Ne znam što bih dalje rekla, možda će ostalo otkriti kamere – kazala je Novostima Davorka Perić.

Policija je došla na uviđaj.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.