D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.07.2023, Dani Kule Stojana Jankovića od 28. do 30. srpnja

Krajem srpnja održat će se tradicionalna kulturna manifestacija “Dani kule” u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom na kojoj će se razgovarati o arheološkim istraživanjima ovog kraja i književnoj ostavštini Vladana Desnice, slušati kako poljska muzička skupina izvodi grotkalice i igrati šah

Tradicionalna kulturna manifestacija “Dani kule” u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom ove godine održat će se između 28. i 30. srpnja.

Program započinje u petak, 28. srpnja, u 18 sati otvorenjem izložbe “Prvo naselje u Islamu Grčkom: priča s Graduša-Lokava”. Docentica dr. sc. Kristina Horvat Oštrić, s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, u sklopu svog izlaganja predstavit će izložbu te pojasniti inicijalne rezultate arheoloških sondiranja u Islamu Grčkom, na lokalitetu Graduša-Lokve. Nalazi ukazuju da je u srednjem i kasnom neolitiku na tom mjestu postojalo veliko sjedilačko naselje, a iz čega možemo zaključiti da je kontinuitet života u Islamu uistinu dugog trajanja.

Večernji sati u petak posvećeni su piscu Vladanu Desnici čijem djelu Narodna biblioteka Srbije u Beogradu posljednjih godina posvećuje veliku pozornost. Dvije godine zaredom NBS dodjeljuje nagradu s imenom tog književnika za roman godine, kojeg biraju sami pisci. Nagrađena djela predstavit će književnik i znanstvenik dr. Vladimir Pištalo, čelnik te ustanove, koji je i glavni inicijator ove nagrade. Istovremeno s nagradom NBS je pokrenula ambiciozan projekt objave Desničinih sabranih djela (u devet tomova, u tri kola), pri čemu prvo kolo sadrži “Zimsko ljetovanje”, “Pripovijetke” i “Proljeća Ivana Galeba”, a predstavit će ga urednik izdanja dr. Vladan Bajčeta.

U nedjelju (30. srpnja u 20 sati) svoj rad predstavit će Zosia Zaborowska, Kacper Siejkowski i Aleksandra Mrozowska, kao članovi pjevačke grupe Łada iz Poljske () koja izvodi izvorne pjesme s područja Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Balkan Polyphony je projekt čiji je glavni cilj dokumentiranje, proučavanje i širenje znanja o živoj izvornoj muzičkoj kulturi na Balkanu. U potrazi za majstorima izvornog pjevanja, članovi grupe Łada provode terenska istraživanja tokom kojih svoje nalaze dokumentiraju snimkama i zvučnim zapisima. U okviru programa bit će prikazani klipovi snimljeni 2021. godine u Žegaru – rodnom mjestu serdara Stojana Jankovića. Među snimkama naći će se i groktalica u izvođenju Dragomira Vukanca, Obrada Milića i Miljke Radmilović.

Uoči Dana Kule, u četvrtak, 27. srpnja u 17 sati, pod nazivom “Kralj, dama, kula – šahovski turnir za mlade u Kuli Jankovića” po prvi put će se održati šahovski turnir kao rezultat namjere organizatora da se u prostore kulturnog dobra Kule Stojana Jankovića uvede jedan sadržaj, koji je neovisan o drugim povijesnim i kulturnim konotacijama. Turnir je osmišljen kao način privlačenja ljubitelja šaha da isprobaju svoju vještinu u jednom posve neuobičajenom, idiličnom ambijentu – u starinskoj, netom obnovljenoj zgradi “Kotarina” – koji ima potencijal da im se i trajno svidi te da požele ponovno doći na ovaj ili sličan turnir.

Organizatori Dana Kule su Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i Srpsko narodno vijeće, a program sufinanciraju Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Zadarska županija i Grad Benkovac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.